lördag 6 maj 2023

FORSPADDLING SENNAN 22 april

Lördagen den 22 april åkte sex personer från klubben upp till Sennan vid Nissan för att delta i en introduktionskurs till forspaddling. Alex, från Eskapader, som höll i kursen, mötte oss där och gav oss först en kort teoretisk lektion innan det var dags för oss att utforska tekniken i praktiken. 

Våra förkunskaper var mycket varierande, från att ha paddlat fors vid flera tillfällen till att aldrig någonsin ens ha suttit i en forskajak. Men vi fick alla tillfälle att både utmanas och utvecklas när Alex först lärde oss hur man traverserar sig i sidled och sedan guidade oss i skilda sätt att sladda in i forsens olika bakvatten. Vilket alla försökte göra på mer eller mindre stilfulla vis. Vädret var strålande, dagen lärorik, alla hade roligt och timmarna vid forsen blev fler än egentligen planerat. Det tyckte vi var generöst av Alex och vi bjöd med honom till bastu och middag på kvällen. Gemensamma krafter arbetade snabbt och effektivt trots, eller kanske just på grund av, att alla var både hungriga och trötta. Även kvällen bjöd på riktigt fantastiskt vårväder så maten, som grillades i eldgrop, kunde vi sitta utomhus och äta. Efter bastu och dopp i sjön orkade vi sedan inte göra så mycket mer än att peta i oss lite efterrätt innan vi stöp i säng. Eller jo, förresten vissa planerade och övade lite för att blåsa revelj nästa dag...

Men någon sådan behövdes aldrig, vi sågs alla över en gröt- och äggfrukost utan att jakthornet hade behövt mana oss till bords.
Utan att stressa kom vi sedan iväg så att vi startade paddlingen dag två avsevärt tidigare än planerat. Något vi inte riktigt upptäckte förrän vi var på plats igen vid Sennan. Flera av oss hade badat redan under lördagen och på söndagen var det dags igen. Då skulle var och en glida med fötterna före nerför forsen så att alla kunde få öva sig minst en gång på att kasta ut en lina och fira in en nödställd på rätt sätt.
Söndagen bjöd på mer regn och lite kallare var det också. Det gällde att hålla igång för att hålla värmen. Och det eviga, rätt tunga, bärandet av kajakerna uppströms var till viss hjälp med det. Men när man väl kom fram fick man, som belöning för slitet, sittandes i kajaken swisha nerför åkanten rätt ner i vattnet, skvättigt och skojigt, "seal launch" lär den internationella termen vara, om en svensk saknas kan vi väl försöka mynta "utterkana".

Söndag eftermiddag körde vi hemåt berikade med många nya lärdomar och erfarenheter, varav flera säkert kan komma till nytta även vid paddling i andra typer av vatten. Nöjda, glada och, skulle det visa sig under de närmast följande dagarna, nästan skrattretande utmattade och dränerade på energi. Men det var det definitivt värt!


Vi som paddlade var: Ulrike, Bengt, Patric, Benny, Lou och Babe

Text och bild: Babe














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar