måndag 16 oktober 2023

ASPÖ 16/9-17/9

 




Början blev svår… först hade vi ingen bil med dragkrok, sedan fanns det en bil med dragkrok och sedan försvann den igen. Babe räddade oss genom att låna en ”välutrustad” bil. TACK!

Samling tidig lördag morgon. Lastning och de sedvanliga diskussionerna om hur ställningen ska fästas och säkras och sedan var vi på väg. Alla stannade nog någonstans på vägen och fikade men vid halv 12-tiden var vi alla framme vid Eskimå kajak-klubb i Karlskrona. Medan vi lastade av och förberedde vår avfärd dök en av klubbens medlemmar upp och erbjöd oss lite guidning i de centralare delarna av stan och, till någras stora glädje, även möjlighet att utnyttja klubbens toalett. Sedan bar det iväg i det fantastiska vädret från Långö in mot centrum. Vi blev visade en gammal lampfabrik, fästningstornet på Ljungskär och paddlade sedan genom Borgmästarfjorden mot vårt första mål: Blomlöfs rökeri på Saltö. Efter lite fixande fick vi upp våra kajaker och kunde njuta av vår lunch som gick i havets tecken.

Prognoserna lovade fortsatt fint väder så vi avstod från vägfärjan och började paddla mot Aspö. Turen gick norrut längs Saltö, sedan genom en snirklig vattenväg innan vi kom ut vid Degelskär och kunde vända söderut mot Aspö. Det blåste en del men värmen och solen vägde upp det mesta. Vi gick väster om lite öar (militärt övningsområde) men kom förbi Kurrholmens fästning innan vi såg Aspö på lite avstånd.

När vi väl kommit fram var det några som inte fått nog utan valde att paddla runt hela ön, några valde att gå i land, bada, promenera och några valde att rollträna. (Enligt uppgifter från en säker källa ska Loui ha gjort en handroll!) Christers och Helenas nya hus var fantastiskt! Bara en liten bit ifrån havet och med magnifik utsikt över havet och Karlskrona i fjärran. Här fick vi möjlighet att övernatta och ha en fantastiskt trevlig kväll tillsammans. De hade ordnat god mat till oss alla och det åts och dracks och snackades till sent.






 



Vaknar upp till en fantastisk soluppgång med morgondagg i gräset. Några bestämmer sig för ett morgondopp vid bryggan. Det är 18-19° i vattnet och lite skir morgondimma en bit bort. 










Äter frukost tillsammans och komponerar lunch av gårdagens rester. Vi packar ihop oss och paddlar förbi Drottningskärs kastell på Aspö, korsar farleden mot Kungsholmsfort där vi blir påhejade av massa militärer som sitter högt upp på en klippa. Vi rundar södra Tjurkö. 

Solens strålar värmer. Stilla glittrande hav. En stor fisk hoppar plötsligt flera decimeter rakt upp framför kajakerna. Vi har det bra. Paddlar under den lilla bron mellan Tjurkö och Sturkö och hittar en fin lunchklippa på Tjurkös östra del. Tar in mellan Stumholmen och Karlskrona, förbi båtbryggor, hus och marinmuseet. Paddlar under järnvägen mot Långö och till vår startplats på Eskimå Kajakklubb. Tack för vi fick nyttja er plats för paddlingstur denna helgen.

Underbara dagar på Aspö och stort tack till Helena och Christer som lät oss inviga deras nybyggda hus och diskmaskin!


 
















Paddlare: Anna-Lena, Babe, Christer, Elisabet, Helena, Lena, Loui, Louise, Marie, Trevor, Ulrike och Åse.

Text; Marie och Anna-Lena

Foto; Babe, Marie och Anna-Lena





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar