tisdag 2 augusti 2022

BLEKINGE 15-17 juli



Glidarhelgen i Blekinge hade kommit. Vid 14.30 mötte vi upp på klubben för lastning av kajaker, flytvästar, bogseringslinor, extrapaddlar, mat, vatten och alla andra saker som måste med. Den 10:e deltagaren mötte upp direkt på isättningsplatsen i Torkö vid 17.30-tiden. Parkeringsplats precis när man åkt över bron till Torkö, men max höjd 2 meter för att köra in där vilket gjorde det lite knepigt för släpet, som fick lastas av och köras tillbaka till fastlandet och parkeras på Ronneby havscamping.





Kommer man först får man vänta…men med värmande sol och kaffe gjorde det inget.





Isättning av kajaker söder om bron. Någon sitter nöjd med att fått ner alla sina saker i kajaken, andra få kämpa vidare ett tag till.



Kort paddling på knappt 3 km med siktet inställt på en stor härlig vik på södra Slädö. Såg ut att vara perfekt på alla sätt; lätt att komma ur och få upp kajakerna. Stor och jämn gräsplan där det nästan blev för mycket valmöjligheter för vilket som kunde bli det bästa tältstället.

Glada i hågen började vi fixa med tältuppsättning då vi upptäckte vi inte var ensamma på ön. Där hade ett 10-tal små ponnys sin sommarkollo. Så söta tyckte vi först, men när de började undersöka våra kajaker i minsta detalj och nafsa i våra öppna packluckor var det inte så kul att springa ruscher mellan tältuppsättning och vakta kajakerna. Lite sunt distanstagande från människor hade de inte, nyfiken tog definitivt över för dem.






Inte nog med att ledaren för turen, Niklas, skulle hålla lite ordning på oss, fick han nu helt plötsligt lite fler att hålla reda på. Och nu ångrade han nog sig att han inte memorerat vad Robert Redford´s sa till hästarna i filmen från slutet av 80-talet…för Niklas du är inte mannen som kunde tala med hästarna! Så fulla av nyfikenhet, busighet, orädda och spring i benen gjorde de som de ville. Detta gjorde vissa lite nojiga att få nedsprungna tält under natten och bestämde sig för att flytta sina tält till kanske lite mer skyddad plats. 




Efter säkring av kajaker och tält var det njutning av, som vanligt på KFö´s turer, gourmémat från de olika matlagen. Denna kväll även med fortsatt underhållning på ”ponny-showen”. Avslutades med vacker vy vid kvällsdiskning och kvällspromenad på ön.







Om morgon kom retfulla små regnskurar med ojämna mellanrum. Stora frågan - få ner tältet snabbt innan första skuren eller vänta ut så det hann torka upp innan nästa? Båda varianterna visade sig fungera bra. Frukost intogs skylandes under ett träd.





Genomgång av dagens paddlingstur och så var vi på väg med första siktet mot fyren på Rönneskär.




Dags att leta ställe för bensträckare. Kartläsare kom fram till att det var, tro det eller ej, bara att fortsätta paddla rakt fram! 




Och där var mycket riktigt i Kålviken fanns en liten badstrand, bord och skräpcontainer. Laddade med energi i form av dryck, snacks och lite dans.



Uppmärksamma paddlare hade kollat kartan och sett en badvik på västra sidan om Gö. Sandstrand men även lite små klippor, bord, toalett och stort träd att hänga upp kapell etc i. Perfekt lunchställe alltså.







Fortsatte över lite öppnare vatten mot Dunsön. Fick fortsätta jobba på i motvind men snart fick vi jobba på ännu mer! Helt plötsligt började det blåsa upp och vindbyar åt alla håll och vågorna likaså. Ingen tid för snack med kajakkompisen bredvid utan fokus på att komma i lä bakom Klåven. Tanken var att snirkla oss fram till St Ekön, så vi började paddla norrut mot Funkön och Harön. När vi tänkte ta oss en liten bensträckare kom olämpligt nog en regnskur. Några var snabba ur kajakerna trots lite trixigare landstigning bland sten och gyttja för att hinna skyla under träden, några valde stanna kvar i båten.






Efter regn kommer som ni vet solsken, i alla fall en stund.




Framme vid St Ekön bestämde sig vädret för sol, vilket vi tackar för. Tälten kom upp, kläder hängdes på tork, uppfriskande bad, varm tröja på och stormkök med puttrande grytor spred härliga dofter.




 



Så klart utforskande av ön på kvällen. Här fanns flera olika rastplatser grillplatser och bänkar. Soptunnor, toaletter och brygga med badstege. Lyxigt!





Njöt av vacker solnedgång. 







Morgongenomgång med paddlingsriktning mot Skaftö. En del höll den kursen, andra hittade annan kurs.




Idag hade vid sid/medvind då fick träna mer på att parera mellan vågor och stenar. Kanhända det sattes ett litet märke färg på vissa stenar. Vidare förbi Lindö udde och söder ut mot en som vi trodde stor fyrkantig sten, Tote, men väl där visade att den annorlunda formen var skapad av människan med sten och cement. Men hade vi inte paddlat dit hade vi inte vetat det. 



Pausade på klippor, Lindö udde.




Lunchstället på Arpö blev inte i den vik som var tänkt, men det gick bra det med. Lite lurigt när man tror det är relativ hård sandbotten och helt plötsligt försvinner halva benet ner i gyttja. Och lite blåsigt. Vi hade under dagarna blivit alldeles för bortskämda med bra rast- och sovplatser.




Sista etappen blev att runda Arpö och sedan kom vi in i lugnt vatten då vi gick norr om Vagnö och Torkö. Totalt blev det cirka 48 km paddling.

Tack alla för en fin helg och extra tack till Niklas för du lagt ner tid för att rekat för denna rutt!



Deltagare; Niklas, Helen, Bo, Trevor, Åse, Louise, Elisabeth, Johan, Anna-Lena, Helena V.

Text; Anna-Lena

Foto; Trevor, Elisabeth, Louise, Anna-Lena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar