måndag 11 juli 2022

SÖVDESJÖN 17-18 juni

Ännu en lyckad tur till Sövdesjön!

5 av oss möttes upp 16:30 på klubben och lastade kajakerna på taken. Är själv mycket nöjd med att säkert få fast 3 kajaker på min VW e-up.





Efter 1 timmes färd mötte vi upp Carl och Trevor som tagit sig direkt till iläggningsplats vid Sövdesjön. Här packade vi våra kajaker och bestämde oss för att vi skulle öva lite på att paddla med Grönlandspaddel samt paddla upp lite i Klingavälsån. Efter att paddlat upp i den ringlande ån en knapp kilometer vände vi åter uppströms ut i sjön för att paddla sydöst över till vår lägerplats.




Efter att alla valt tältplats och upphängningsplats för hammock efter snark och morgonsolsförhållande (som skulle visa sig vara regnförhållande) så var det tid för lite mat.





Det var trevlig variation på maten, allt från biff med potatissallad, rökta räkor till klassisk konserv och kaffekannekokt korv. Själv provade jag Lidl’s Swiss Cheese Fondue som var mycket lätt att tillaga och rik på energi. En praktisk hållbar måltid för långfärd. Det visade sig visserligen att den var riktigt god i början, men 400 gram ostfondue blir efter ett par hundra gram lite ensidigt även med riven muskotnöt i (denna rätt bör nog avnjutas i matlag och inte ensam…)


Efter energitillskott och en timme efter solnedgång gav vi oss ut på mörkerpaddling. Vi paddlade en 5 km runda in till Sövdesjöns “fiskehamn”. Det var mycket rogivande paddling då till och med jag lät bli att hålla monolog under paddlingen. Då vi inte hade något ljus i land vid våra tält så var trackingen med karta på min klocka till hjälp, men inget ni behöver avslöja för de andra på turen som tyckte att jag var så bra på att navigera i mörker :-).

Efter en god natts sömn och frukost med provsmakning av olika sorters kaffe ( Airpresso, Klassiskt kokkaffe på pinneldad spis) tog vi sakta ner våra tält och gjorde oss redo för lördagens paddling. Att packa en skin on frame kajak utan packluckor designad för roll och lek är inte det lättaste, men där får plats mer än vad man tror!








Vi bestämde oss för att blanda lite utbildning med paddlingen och körde övning på akterliga styrtag åt båda hållen med paddeln på samma sida. Ett bra sätt att öva är att dela in i grupper om tre där en bogserar den som övar styrtag och den tredje reflekterar över vad som kan göras annorlunda. Efter övningarna paddlade vi runt längs södra kusten på Sövdesjön och bort till nordvästra delen där det finns lite bryggor och bänkar man kan sitta och fika vid, vilket vi gjorde.




Efter fikat så blev det lite våta lekar med räddningsövningar och roll för de som kände sig triggade. Näsklämma rekommenderas då det inte är saltvatten! Själv provade jag att stå i kajaken vilket fungerar utan större problem med två paddlar som utriggare.



Till sist paddlade vi tillbaka till där vi parkerat bilarna dagen innan och packa ihop allt och åkte tillbaka till KFÖ för att packa in kajakerna på sina platser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar