onsdag 9 september 2020

ÄLSKADE TJÄRO 4-6 september

 

Början på september och dags för TJÄRÖFESTIVAL. Eller inte.

Precis som mycket annat blev festivalen inställd på grund av coronan.

Fast det hindrade oss såklart inte att åka dit och många andra tänkte likadant. Tjärö och området runt ikring kryllade av paddlare denna helg. Det allra roligaste var att den trogna festivalbesökaren Mats hade gjort buffar till sitt gäng med Fuskfestivalen på. Man blev helt rörd över hur många som verkade sakna festivalen!

Intresset för att åka till Tjärö var stort och innan klockan 8 på fredagsmorgonen var klubben full av förväntansfulla paddlare. Kajaker lastades, utrustningen dubbelkollades och snart var vi iväg.
2 i varje bil, max 3.



 Framme i Järnavik blev det som vanligt en liten kamp att få ner allt i kajaken - men som vanligt gick det bra och tillsammans med en jättefin träbåt tog vi kurs ut ur Järnaviken.


På Tjärö hade vi tänkt oss lägret på norrsidan där arrangemangsgruppen för festivalen höll till när vi var där och rekade. Minnet är bra men kort och vi hade lite problem att hitta men snart var vi på plats och lägret etablerades. Lunchen avnjöts på klipporna och sen var vi såklart sugna på mer paddling. 






Snart etablerades 2 grupper: Dom som ville leka i vågorna och dom som ville ut på tur. Vågsökarna paddlade öster om Tjärö och vidare ut mot öppet hav medan turgruppen valde västsidan för att sedan paddla in i Guaviken där det var mycket att titta på. Fiskodling, ätliga växter som Ulrike kunde berätta om och mycket annat. Tanken var att fika på dom härliga klipporna där Friluftsfrämjandet brukar leda oss under festivalen men eftersom vi var lite osäkra på var dom fanns blev det till att vi gick iland på ett annat ställe - som också var fint och där vi hittade massor med vildpäron. När vi sedan paddlade vidare såg vi att fikaplatsen var precis runt hörnet. Typiskt! Fast ändå kul att testa nya ställen.

Turgruppen fick ihop 11, 5 km denna dag, surfgruppen lite mer eftersom dom flög fram på vågorna och skippade fikapausen.










Denna första kvällen hade vi lyxat till det och beställt bord i restaurangen precis som vid vilken Tjäröfestival som helst. Man kan ju alltid låtsas. Innan middagen passade några av oss på att gå en promenad på ön och hälsa på korna som fanns överallt.

 


Middagen var god och trevlig och nästa dag var det återigen dags för 2 grupper. Några ville bryta lägret och tälta på Bockö medan vi som längtade mest efter Tjärö-andan bestämde oss för att stanna kvar. Morgonen bjöd på lite regn och rusk men snart var vi alla i kajakerna eftersom vi hade bestämt oss för att paddla tillsammans till Bockö.






Elisabet hade grönsaker i både för- och akter så hon var väl förberedd inför kvällens middag. Som vanligt.



Vi paddlade genom kanalen och vidare mot Bockö. Vid Allböle udd valde några att gå runt medan andra  tog nya lyftet som visserligen är lite sumpigt men annars funkar perfekt. Man kan helt enkelt dra fram kajaken på trädäcket så man slipper lyfta. 




Väl framme på Bockö blev det full fart på alla som skulle sätta upp sina tält innan det eventuella regnet medan vi andra började på vår lunch.






Efter lunchen bestämde dom flesta i Tjärögruppen sig för en tur kring öarna väster om Bockö. 
Soligt, lugnt och mycket att titta på. Vi kollade före detta skolan på Hallö och filosoferade kring hur livet på öarna hade varit för länge sen. Anders hittade som vanligt en eka att studera.





Efter rundan var vi inom Bockö och hämtade våra fiskare Håkan och Martin - samt Niklas som dök upp från ingenstans.

Plötsligt var det slut på finvädret. Mörka moln drog in, det blåste upp rejält och sen kom regnet. Med stort R.




Vi kämpade oss dock över överfarten och snart sken solen igen och det kom till och med fram en liten regnbåge. Än en gång delade vi upp oss vid Allböle innan gruppen sammanstrålade igen.
Som grädde på moset hittade vi en liten grotta att utforska på väg hem.




Paddlat distans: 20 km.
Rapport från Bockögruppen visade att dom hade rolltränat samt paddlat mot Tärnö där det blev fika och känna på vågor. Eller om det var på söndagen dom var på Tärnö. Dom hade i alla fall underbara dagar dom också.

På lördagskvällen blev det promenad för vissa. Ulrike hade aldrig varit på södra delen så därför fick vi såklart ta oss dit. Gula leden som bjöd på fina utsiktsplatser och magisk skog.

Sedan blev det bad och gourmetmiddag och bäst av allt - brasa. Inte så ofta vi har det faktiskt så det var riktigt mysigt.











Söndag morgon vaknar jag av att Ulrike undrar: Hur gick det? Behöver du hjälp? Jag hörde också något som bökade runt men tolkade det mer som kor än skadad människa. Kollade ut och ser - KOR. Massor med kor. Kor överallt. Kor som rotade i brasan, åt på våra handdukar eller helt enkelt kissade ut 10 liter mitt på tältplatsen. Trots den något kalla morgonen sprang jag runt i linne och trosor och fotograferade för att inte missa något.






Eftersom Ulrike och korna tillsammans hade fått mig upp ur sovsäcken upptäckte jag att det var en underbar morgon så jag bestämde mig för att stanna uppe och njuta av den.





Efter frukost var det dags att ta ner tälten och bege sig hemåt efter en liten paddelrunda.
Via ostsidan av Tärnö hade Ulrike tänkt sig att vi skulle runda Gyö och utforska Svalemålaviken och närliggande vikar. Dock blev det lite mer vågor än vissa hade tänkt sig så vi vände och paddlade mot Järnavik istället. Utforskade småvikar och den långa Edstorpaviken.
Lunch på en liten strand vid inloppet till Järnaviken. Här blåste det upp rejält så vi fick användning för alla varma kläder vi hade tagit med oss.
Scoutledaren Kirre imponerade med att göra krabbelurer som vi alla fick smaka. Smakade lite som norsk lefse tyckte jag. Riktigt gott.
Ankom Järnavik strax efter 14 där Bockögänget väntade.
Nu verkade det som om alla hade fått hemlängtan för jisses så snabbt det gick att att packa ur och lasta alla kajaker.
Tjärögruppens distans blev 10 km.




Summa summarium: 

Underbart att återse Tjärö. Härligt men också lite småsorgligt att tänka på att här skulle vi bott, här skulle vi haft olika aktiviteter. Men kul att så många paddlare var ute och att så många längtade efter nästa festival.

Lite blåsig helg så vi fick anpassa paddlingen efter det. Gällande väder fick vi allt. Sol och regn, blåsigt på dagen och lugna kvällar, varmt ibland och kallt ibland.

Paddlare: Johan Q, Ulrike, Kerstin, Anne-Grethe, Kirre, Mia, Elisabet, Anders J, Håkan, Carl, Benny, Peter, Niklas, Karin, Loui, Martin, Agneta.

Text och foto: Anne-Grethe.


3 kommentarer:

  1. Härlig tur, härliga bilder - goa krabbelurer :)

    SvaraRadera
  2. Supertrevligt och som vanligt bra skrivit av dig Anne Grethe

    SvaraRadera
  3. Kul att få återuppliva vår fina helg

    SvaraRadera