söndag 8 maj 2022

LÅNGFÄRD HEMIFRÅN 8 maj-22

Äntligen dags för våra trevliga långfärder.



Dagens ledare Helena och Anna-Lena hade beställt kanonväder och kl nio stod 11 ivriga paddlare på bryggan. Efter lite beslutsångest kring torrdräkt - inte torrdräkt och en genomgång av ledarna som berättade att dagens mål var LOMMA satt vi alla i kajakerna kring halv tio.

Efter lite suck och stön vid det nya lyftet var vi ute på böljan blå och allt var frid och fröjd!



Solen sken, vattnet låg spegelblankt och vi njöt av varje paddeltag fram mot Sysavområdet där det var dags för förmiddagsfika. Alltså inte lunch. Fika.





Sen är det ju himla skönt att jag är bloggansvarig och bestämmer vad som skall stå på bloggen för annars hade säkert någon lustigkurre hittat på något fyndigt att skriva när jag försökte paddla iväg utan flytväst och kapell.

Efter pausen skulle det ta en timme till Lomma men det slog vi med hästlängder.

Planen var nu en tur upp i Skånes Amazonas - nämligen Höje å.

Här utkristalliserade sig två fraktioner: Dom som menade att inloppet låg i hamnen och dom som menade att det låg efter hamnen. Som tur var vann förstnämnde grupp för inloppet låg faktiskt längst in i hamnen.

Vi fick en mysig tur upp ån fram till kyrkan där vi vände. Bredvid kyrkan hängde en ukrainsk flagga så då kunde man ju skänka en tanke till alla som lever i skräck i ett skyddsrum medan vi myser runt på en fredlig å.







Tillbaka i Lomma hamn märkte vi att det hade börjat blåsa upp en del. Som det alltid gör när vi paddlar till Lomma. Eller så är det för att det ofta blåser upp på eftermiddagen.

Nåja - vi bestämde oss för att runda fyren och gå in på beachen för lunch.

Som sagt så gjort och här uppenbarade sig en stor överraskning: Helena och Anna-Lena dukade fram mormorsduk med bubbel och snacks. Vilken omtanke!








En underbar överraskning och trevlig lunchpaus bakom sanddynorna. Men på andra sidan sanddynorna blåste det en hel del och det blev lite trixigt att komma i kajaken och få på kapellet innan en våg fyllde kajaken med vatten.



Men alla kom i kajakerna och vi gav oss ut i vågorna. Från början lite sned sidovind men ganska mjuka vågor.

Efter överfarten fick vi lite stökig motvind vid industrihamnen men efter ett tag kunde vi gira upp till mer sidovind igen.

Härlig surf sista biten hem. Surf är annars inte min bästa gren men denna var helt inom min komfortzon.

Alla 11 paddlare klarade sträckan med bravur och det var många nöjda paddlare som steg iland vid klubben efter drygt 27 paddlade km. Inte illa för årets första långfärd!



En mycket varierad första långfärd med andra ord: Lugnt hav, vågigt hav, å-paddling.

Överraskning och sol och gott kamratskap. En perfekt dag helt enkelt!

Stort tack till Helena och Anna-Lena som fixade denna fina långfärd.

Paddlare: Helena, Anna-Lena, Mia, Elisabet, Christer, Trevor, Åse, Johan, Heike, Torleif och Anne-Grethe.

Text: Anne-Grethe.

Foto: Anne-Grethe, Torleif och Mia.

Färdspår från Torleif:


Vi har i efterhand förstått att vi pga okunskap paddlat en mindre sträcka genom fågelskyddsområde, vilket vi naturligtvis beklagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar