måndag 22 november 2021

MÅKLÄPPEN 13 november

 







Väderprognosen lovade först 10 m/s med kraftigare vindbyar från Syd, men lågtrycket från brittiska öarna genomgick ocklusion (vi har nu lärt oss ett nytt ord!) över Jylland innan det kunde fortsätta in i Sverige och prognosen nedgraderades därför till 5-6m/s SO. Dock hade det blåst under natten till lördagen och det såg därför ut till att gå lite vågor på Skånes sydsida.

Vi valde därför att sjösätta i Skanörs hamn och paddla längs med Kläppens västsida för att på så sätt ha Måkläppen som vågbrytare. Det visade sig vara ett relativt bra val, då havet låg relativt blankt och motvinden inte var så tuff som befarat. Vi var också lite fundersamma om vi skulle få se speciellt mycket säl men ett stort gäng dök upp redan vid fyren och följde oss sedan under hela vägen till reservatsgränsen.

Stundtals kom sälarna riktigt nära för att kolla in oss från alla håll och vi fick en bra chans att bekanta oss med de vackra djuren, både gråsäl och knubbsäl.

Vid lunch tog vi en paus i det lilla vindskyddet vi kunde finna på den smala sandreveln där vi fikade och fick i oss lite varm dryck. Efter lunchen fortsatte vi en stund mot reservatet men vände sedan för att inte komma för nära (notera de nya restriktionerna på Måkläppen!).

På vägen hem hade vi både vind och troligen strömmen i ryggen så innan vi hann blinka var vi tillbaka i Skanörs hamn och kunde packa ihop våra saker i god tid innan skymningen började falla.

Vi som paddlade var Torleif, Henrik, Martin, Elisabet, Loui, Babe, Johan, Åse och Peter.




















Text: Johan

Foto: Babe, Loui, Torleif.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar