onsdag 24 juni 2020

MIDSOMMAR SENOREN

En ovanlig Midsommarhelg

KFÖ’s midsommartur gick traditionsenligt till mysiga Kustgården på Senoren. Corona-konform åkte vår grupp bestående av Elisabeth, Maria, Bengt, Ulrike och mig upp med 3 bilar (utan släp) torsdag eftermiddag och fördelade oss på 2 stugor och ett tält. Det var inte många andra gäster på campingen, så att hålla behörigt avstånd var inte svårt. Packa upp, komma iordning, en liten uppvärmningstur på vattnet för vissa, en promenad i omgivningarna för andra och sedan medhavd middag under björkarna…. allt så som det brukar vara första kvällen – eller? 






’Kolla där, vad är detta?’ Något stort kom flygande, det gissades på allt från gigantisk skalbagge till mindre kolibri…  och detta stora valde att sätta sig just på mitt ben. Min impuls att hoppa upp dämpades av ett unisont ’sitt still – vi måste ta foton!’ (…har ni sett hur STOR den är…?) Det visade sig vara en ekoxehane, som fotades, mättes och rapporterades in som sig bör. Snart syntes även honan till, och deras parningslek förföljdes med spänning – om det nu var det de gjorde, för ingen vet med säkerhet om de fick till det till slut eller inte. Bengt skall googla…




Fredag morgon började med frukost i det fria och det som skulle bli en röd tråd hela helgen: vilken väder-App skall vi lita på? Så ’spridda skurar’ mellan SMHI, Kustväder, The Weather Channel, mfl har jag inte upplevt någonsin tidigare. Regn, uppehåll, åska, vind från olika håll, 27 grader eller 19 grader – allt samtidigt! Så det var helt enkelt ’trial and error’ som gällde. Det såg lugnt ut när vi samlades vid båtarna kl 9.30 och gav oss iväg mot Torhamn – men efter högst en kvart på vattnet öppnade himlen sig, det formligen öste ner och började åska. 








Vi var snabbt tillbaka i stugorna där vi fick vänta in solen som kom fram efter lunch. Då gjorde vi ett nytt försök mot Torhamn, fast när vi hade rundat udden strax efter linfärjan hade vinden ökat så pass att vi valde att vända om. Fina 12 km blev paddlade i alla fall den dagen och det blev alldeles lagom att komma hem för att förbereda Midsommarbordet.

Och vilket bord det blev! Där fanns precis allt som hör Midsommar till, toppat med svalt bubbel som Bengt bjöd på (underbart både som fördrink och till jordgubbarna!) Med blommorna plockade av Ulrike och Bengt, blå himmel och de röda stugorna i bakgrunden kan det inte bli mer Midsommar än så. 









På lördagen gav vi oss av vid 10 tiden. Vi kan avsluta denna dagens väderdiskussion enkelt med att säga att det blev varken åska, regn eller mycket vind som prognoserna förutspådde utan vi fick perfekt paddelväder. Rutten gick västerut, vi rundade Sturkös nordspets och paddlade längs västsidan som bjöd på vacker natur. Eftermiddagen tog oss ända ut till Flakskär, där det blev paus och – enligt Elisabeth – bästa doppet på hela helgen. Snirkelväg hem mellan öarna (så fint!), 23 km totalt fick vi ihop, allt som allt en härlig dag på vattnet.





Kroppen kändes lite tung när jag vaknade söndag morgon – vilket kan ha att göra med all mat som skulle ätas upp kvällen innan…? Gråmulen himmel och lite dovt buller i bakgrunden gjorde oss tveksamma om vi skulle paddla ut. Men efter att vi packat bilarna och städat stugorna bedömde vi läget vara stabil och gav oss av i en lite mindre grupp, då Marie valde att stanna på Senoren. Siktet var inställt på Torhamn, japp, tredje gången gillt! Väl framme vid den sömniga lilla hamnen fortsatte vi till sydligaste udden och tänkte se ifall det gick att paddla en bit längs med östsidan. Men då hade vinden tagit fart rejält och vågorna började växa, så vi vände om. Kraftig motvind hela vägen tillbaka förbi Torhamn, där vi tog en välförtjänad lunchpaus på en ’egen’ liten klippa i solen. Paddlingen hem i medvind gick snabbt och enkelt. Hade vi haft ett kajaksegel hade vi rent av flugit fram…






Det fortsatte att gå av bara farten med att lasta bilarna och säga tack och adjö till Senoren för den här gången. Runt Kristianstad kom regnet, men det slutade lika tvärt några mil längre söderut. 

På nyheterna i morse sa de att det var en ovanlig varm Midsommarhelg, faktiskt den varmaste på 50 år. Tack alla för en således ovanlig - och alldeles underbar Midsommar!

Kerstin
(för alla som var med)

Bilder: Bengt, Kerstin, Ulrike
Vi som paddlade: Bengt, Kerstin, Elisabet, Marie, Ulrike







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar