söndag 18 augusti 2019

Hallands Väderö - veckorna går men det fina minnet består

Veckan innan KFÖ skulle på långfärd till Hallands Väderö pågick konstant check av väderprognosen. Skulle det gå att, under goda förhållanden,  få en fin paddling tillsammans?? Jo, prognosen var till sist säker nog att besluta att det blev paddling runt Hallands Väderö, lördagen 25 maj!

Elva ivriga KFÖ:are hjälptes åt med att packa paddlar och lasta kajakerna på släpet. En liten genomgång hölls innan avfärd om hur vi tänkt oss genomföra turen. Det blåste en del i Malmö och var ganska mulet - så det var skönt att bege sig iväg mot andra paddelvatten.

Väl framme vid stranden utanför Torekov bestämde vi en rutt för att korsa havet och nå vår första paus-plats. Vi hittade en fin vik på Hallands Väderö syd-västra sida där vi tänkte stanna för att luncha och pausa.




Färden över gick bra, vi höll i hop väl i vågorna och det var fint att kunna ta sikte på ön för att navigera in till rätt vik. När vi gled in mellan klipporna var det väl skyddat från vinden och klart vatten. Vi gick i land och tog en ganska lång lunch samt promenerade till det lilla men vackra museet på ön. 








Då det blåste från väst beslöt vi att försöka oss på lite sälsafari på den västra sidan i skydd av öar. Det var ett bra val och plötsligt såg vi sälar både på de små öarna, i havet och nära våra kajaker.. De var verkligen över allt. Vi såg att längre norrut så bröt vågorna in mot land och det var betydligt blåsigare. Vi vänder tillbaka söderut och från det gråmulna vädret började det spricka upp och bli lite mer solsken. Vattnet och klipporna skapade en känsla av att paddla på tropiska hav men det är så det kan vara vid Hallands Väderö. 

Efter att nästan ha rundat ön förbi södra, östra och upp mot norra delen hittade vi en finfin fikaplats uppe vid fyren, precis utanför fågelskyddet.














Landstigning med fikan i solsken, promenad till fyren där vinden gjorde sig påmind, fyllde på vår energi och vi gled snabbt tillbaka i lä av Hallands Väderö. Vi nådde åter Torekovs strand. Tittade man tillbaka ut över havet såg vi Hallands Väderö. Kajakerna lastades på och vi begav oss åter mot Malmö nöjda över fler soliga & trevliga minnen!

Paddlingen i siffror:
 * 1 fyr
 * 1 museum
 * Ca 5 m/s, mer mer i byarna på västra sidan av ön
 * Ca 8 st grönlandspaddlar
 * 11 st KFÖ:are
 * 11 st kajaker
 * 18 km
 * 100 sälar, minst
 * 1000 vackra blommor och
 Mycket gott sällskap!!

Tack!
Text: Erika & Johan
Foton: Ingrid, Julia, Åse

Vi som paddlade var: Elisabet, Bengt, Ulrike, Ingrid, Louise, Åse, Anna-Lena, Henrik, Julia, Johan & Erika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar