lördag 4 augusti 2018

Planespotting

 
Vi samlades på klubben och efter lite strulande med ställningen kom vi iväg. Resan över sundet gick smidigt och väl framme vid Amager Strandpark insåg vi genast att detta var ett Aktivitetsområde med stort A. Folk badade, joggade, långsimmade, gick kajakkurs, stod på Sup-brädor och vindsurfade överallt. Vi hittade en bra brygga att lägga i ifrån vid kayakhotellet och när alla fått fick pick och pack på plats gav vi oss iväg norrut.

 
Vi paddlade mellan fastlandet och den konstgjorda ön som Amager Strandpark ligger på och när vi nådde utloppet mot havet såg vi…Sverige! Och genast kändes allt tryggt och lugnt. Vi fortsatte norrut förbi ett stort industriområde och följde kusten mot inloppet till Köpenhamns hamn.



Efter en tids paddling och innan vi nådde inloppet vek vi av in i Margretheholms havn som var vårt första stopp på den här turen. Det var en söt småbåtshamn med plats för både badbrygga, restaurang, båtklubb och diverse farkoster i olika prisklasser. På restaurangen, Lynetten, skulle de som så önskade kunna inta sin lunch. Vi hittade ett skuggigt bord på uteserveringen där vi alla tillsammans kunde äta. Fram plockades hemmagjorda matsäckar som blandades med mer eleganta anrättningar som ”Stjerneskudt” och smörrebröd.


  




Efter att allas behov var tillgodo sedda tog vi oss ner i kajakerna igen. Vi återvände samma väg som vi kommit men när vi nådde den konstgjorda ön så fortsatte vi nu på utsidan av den. Vi passerade ett halvsjunket skepp och vissa i sällskap fick även njuta av lite manlig fägring på köpet, kanske lite för mycket till och med. Vid det här laget var många av oss helt överens om att nu behövdes det en bad- och fikapaus.



Vi hittade en bit strand som inte var helt full av soldyrkande danskar, drog upp våra kajaker och bytte om. Sällan har väl ett bad känts så skönt!

 


Efter lite fikande och mer plaskande var det dags för dagens stora show, ”plane spotting”. Tyvärr hade vi tidigare under dagen kunnat konstatera att vinden denna dag blåste i fel riktning så att planen skulle komma att starta i vår riktning och inte landa som vi hade tänkt oss. Nåja, det fanns ju inget vi kunde  göra åt saken när vi paddlade iväg mot Kastrup.

Eftersom vissa i gruppen förberett sig inför dagen kunde vi med olika appar ha full koll på var alla plan som startade skulle, och kolla så att de svängde av åt rätt håll, samt veta när nästa plan skulle avgå. Flygplan är väldigt stora och det är en mäktig känsla att befinna sig direkt under dem men eftersom de dök upp över kanten från startbanorna var det inte lika dramatiskt som vi tidigare upplevt när de kom flygande mot en och gick lägre och lägre. Men visst, det ger ju en anledning att göra om den här turen något annat år.



När alla i sällskapet sett sig mätta på plåt och metall paddlade vi tillbaka till insidan av ön och vår brygga. Kajaker bars upp, packning stuvades undan och svetten lackade. Vissa kunde inte bärga sig utan var tvungna att ta ännu ett bad medan vi gjorde oss färdiga för avfärd. Detta hade varit en helt underbar dag och eftersom alla var glada, nöjda och avstressade bestämde vi oss för en glass-öl-bad-paus på en brygga i strandparken innan vi påbörjade hemresan.




Resan gick bra och alla hade pass/id med sig, så tillbaka kom vi alla nio. Avlastningen gick bra och vi kunde en stund senare ta oss hemåt med solvarma ansikten och saltrufsigt hår.

Tack alla som gjorde detta till en helt fantastisk dag med sol, värme, bad, glass, flygplan och trevligt sällskap. Och också en stilla fundering….har danska män svårt för att behålla kalsongerna eller badbyxorna på? Kan det nappa bättre om man fiskar helt naken? Och är det någon som har en kontakt i flygledartornet på Kastrup så att vi kan få trafiken omdirigerad nästa gång vi kommer?

Paddlare: Boel, Carol, Ingrid, James, Lotta, Louise, Marie, Micha och Åse.
Text: Marie
Foto: Carol och James

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar