torsdag 8 oktober 2015

Eskildsø 26 september

Utlandspaddlingar skapar ofta lite extra intresse och lördagen den 26 september var det 13 ivriga paddlare som samlades för att lasta inför turen till Eskildsø vid Roskilde fjorden. Dagens nyhet var en ”paddel-åkpåse” som ska skydda våra paddlar medan de skakar runt på släpet. Fiffigt! 


Vädret var ganska bra med lite sol och lite moln och en dräglig vind. Vi for iväg och tog oss via Öresundsbron till Roskilde och vidare till vårt iläggningsställe som var Jyllinge hamn. Väl där upptäckte vi att det danska vädret inte riktigt matchade det svenska utan vinden var kraftigare och kallare och solen visade knappt sig. Men seglarfolket i Jyllinge var generösa och hade både omklädningsrum och toaletter öppna så vi slapp i alla fall strippa i den kyliga vinden.
Ner i kajakerna kom vi och startade turen genom att gå söderut mot Roskilde och hade därmed Eskildsø på vår högra sida och efter en kortare tur kom vi till Eskildsø udde som vi rundade. Vi fick då en bättre utsikt över fjorden och kunde i fjärran se en vikingabåt som var ute och ”lördagsseglade”. Tyvärr var den på alldeles för långt avstånd så vi kunde inte riktigt kolla in den. Vi fortsatte runt udden och en kort stund senare nådde vi vårt första fika-stopp som var Eskildsø. Vid den enkla färjan till ön fanns bänkar att duka upp på och eftersom korna som betade en liten bit därifrån var uppfostrade nog att inte komma för nära fick vi njuta av våra matsäckar i lugn och ro.När alla magar var nöjda tog vi en promenad på ön. Det fanns endast två hus på ön och uppe på en höjd fanns en gammal klosterruin som naturligtvis måste undersökas. 


Det fanns en berättelse om munkarna som en gång bott i klostret och det gjorde inte att man funderade på att bli religiös. Däremot fick vissa av oss brått tillbaka till kajakerna eftersom vi på långt håll såg att korna blivit väldigt intresserade av våra farkoster sedan vi lämnat dem obemannade. Det är väl inget fel på kor men i kajaken vill man ju inte ha dem!Vi andra tog oss i sakta mak tillbaka till kajakerna och fortsatte norrut. Det var väldigt lågt vatten och en ganska seg motvind så vi tittade nog alla lite avundsjukt på de många segelbåtarna som for omkring. Efter lite motig paddling kom vi fram till Skuldelev hamn som skulle bli vårt andra fikaställe. Det var en väldigt charmig hamn med trevliga och snackiga människor som glatt lånade ut sin toalett och diskuterade fiske med några av oss. 


 


Precis utanför hamnen låg en gullig liten ö som tyvärr totalt kom i skymundan på grund av de enorma kraftledningsstolpar som reste sig från gigantiska fundament framför det enda hus som låg på ön. Snacka om att förstöra utsikten!


 När vi, efter att ha fikat färdigt, lämnade Skuldelev rundade vi ön och såg då att trots att ön invaderats av kraftledningar använde de solceller för att få ljus till lillstugan.


Nu var vi på väg tillbaka och fick en behaglig medvind och det dröjde inte länge förrän vi var framme i Jyllinge hamn. 


 


 Vi hade haft planer på att äta på restaurangen som låg i hamnen men fick tidigt veta att det var fullbokat. Vi velade lite fram och tillbaka om hur vi skulle göra med ätandet. För säkerhetsskull gick vi och kollade på restaurangen om någon avbokat men icke. Skulle vi leta efter något inne i Roskilde? Skulle vi hämta mat någonstans när vi kom tillbaka i Malmö? Detta var funderingar som höll oss sysselsatta medan vi bytte om, lastade våra kajaker och började återtåget mot Malmö.

När vi kom upp på Öresundsbron fick vi se en fantastiskt fin måne som såg ut att vara väldigt nära och med ett starkt sken. Det blev en ganska förtrollande syn! Månen ledde oss hela vägen tillbaka till klubben och medan vi lastade av kom alla fram till att det där med ätande nog blev lite jobbigt så vi skingrades för vinden och var bara tacksamma för att vi fått en fantastisk paddeltur även om den slutade med tomma magar. 


Det var en trevlig dag som bara hade en dyster stund….om man är groda och bor på en ö med en enda bil...hur otursförföljd är man inte då om man slutar sina dagar alldeles platt och överkörd….

Paddlare: Anne-Grethe, Boel, Carol, Erik, Eva, Göran, Heike, Jan, Johan, Lennart, Marie, Martin och  Mia H

Foto: Anne-Grethe
Text: MarieInga kommentarer:

Skicka en kommentar