måndag 15 juli 2013

Ålands nordöstra skärgård 30 juni – 7 juli 2013



Ålandsveckan var den första i regi av Kanotföreningen Öresund men bara två anmälde sig. Därför annonserades turen senare även för Havspaddlarna Västerås och på så vis blev vi fem sammanlagt. Niklas Ekman och Bengt Selander från Öresundarna, Anders Nilsson och Jonas Lindberg från Havspaddlarna och Henrik Nerman, medlem i båda föreningarna.



Paddlingen dag för dag:


Dag 1. Bengt och Niklas körde från Malmö, Anders och Jonas från Eskilstuna, Henrik från Västerås. Med Viking Line till Mariehamn och vidare några mil i bil plus en liten färja ut till Vårdö. Vi sover på Sandösunds camping.

Dag 2. En rejäl första dag ända upp till klipporna på norra Saggö. Ganska lättsam paddling i viss medvind. Via kanalen mellan Saggö och Saggö ön (vad dom hittar på fina namn) kom vi ut till klipporna på nordsidan. 180 graders utsikt mot horisonten vid vårt läger. 32 km.



Dag 3. Vi paddlar österut och tar lunch på Kalskär. Härliga klippor där också. Sedan vidare österut i sidvind/motvind. Först en överfart på en 2,5 km till Kråkskär, sedan längre överfart på 6 km till Väderskär. Det blåste en del, vi började bli trötta så efter en bensträckare tog vi oss till Östra skäret strax öster om Väderskär för övernattning. 24 km.



Dag 4. Några regndroppar när vi drog iväg. Det fanns nu väderutsikter för rejäl blåst nästföljande dag och vi föredrog då nattläger på större ö, det blev norra änden av Yxskär. Innan dess hade vi haft längre solig lunch på Vikarskären. Det gick att sova lunch också. 19 km.


Dag 5. Först utforskade vi de två grupperna De höga och De låga – namnen stämmer bra med hur de ser ut. Efter Östersta höga tog vi oss med längre överfarter till lunch på norra sidan av Lanto för att få skydd för vinden. Den blev dock aldrig så hård som det varnats för så vi kunde ta oss till de härliga klipporna på Innerskäret. 22 km.

Dag 6. Näst sista paddeldagen – då är det en bra idé att ta sig över de stora vattnen och komma till samma ”sida” som campingen. Men dagen startade i dimma, mindre än 100 m sikt. Efter en viss överläggning drog vi ändå iväg och det är något spännande när man inte ser till närmsta ö. Men det blev bättre sikt och för spänningens skull tog vi oss då i land på Skräckklobben. Alla ville dit på grund av namnet – och korparna kraxade olycksbådande när vi tog oss i land. Nu visade sig ön vara ytterst inbjudande, ett bra övernattningsställe. Sedan västerut till Lustagården där vi passande nog såg turens enda huggorm. Eftersom man varnade för rejäla nordvindar nästa dag, 10-15 m/s, valde vi skyddad övernattning på Östra skäret öster om Simskäla. 22 km.

Dag 7. Kort paddling söderut till campingen i härlig medvind. Vi anlände till lunch och eftermiddagen roade vi oss på olika sätt med rollövningar eller paddling mot den hårda vinden och surf tillbaks. Vi hyrde senare stora flytbastun en timme, en angenäm avslutning på turen. 12 km plus eftermiddagens paddlingar.


Dag 8. Från campingen hem till Sverige.

Och några ämnen:

Upplevelsen. Det är så härligt att vara i denna del av Ålands skärgård, nord till öster om Ålands fastland. Det är en sorts vildmark. Det finns dagar man inte ser ett segel mot horisonten – och för den delen, vi såg ingen annan paddlare alls på hela turen. Det är rejäla överfarter mellan öarna, gott om vatten. Bara så härligt och orört.

Väder. Som ofta i skärgården var det bra väder. Denna vecka var vi också gynnade – rejält med regn inträffade bara på natten. Ibland var det en del blåst.

Mat. All mat&vatten var i kajakerna vid start och avfallet fick vi ha med oss ända till sista dagen. Det fanns ett litet matlag på två personer, Niklas och Bengt, vi andra körde individuellt. Menyerna bland oss var minst sagt varierande. Niklas tog nog hem första priset i mattävlingen med att grilla lammrack. Men Bengts i förväg varmtorkade kycklingbröst, så köttet skulle hålla sig, serverat tillsammans med potatismos uppiggat med allt gott, kantareller, pepparrot mm, måste ges ett hedersomnämnande. Annars var kvällsmenyer som pasta, tonfisk och grönsaker, eller liknande, vanligast.

Djurlivet. Det handlar mestadels om fågel. Gott om de underhållande tordmularna, havsörnar nog varje dag, tobisgrisslor med flera fåglar. Harar såg vi på vissa öar och, som nämnts, en huggorm. Och även en säl, på land – vi hittade nog de flesta delarna, ryggkota för ryggkota.

Säkerhet. Vi hade allra bästa väderservice från Jonas utrustad med smart telefon och appar för flera sajter. Timme för timme, SMHI stämde nog bäst. Jonas hade också med Seapilot GPS funktion i sin telefon – särskilt nyttig när det var dimma. GPS tracking för hela turen stod Anders för. Vi hade även två walkie-talkie – tack Havspaddlarna! Vi hade bara igång dem den där dimmiga förmiddagen men de kan behövas mer för större grupper – och även praktiska när man scoutar lägerplats.

Särskild lärdom. För upplåsbara madrasser behövs givetvis ett kit för lagning. Henrik tackar verkligen Niklas!

En del bilder finns här på hemsidan – men alla turbilder kan du se i bildspel på Flickr – tack Anders för finfint fotograferande:
http://www.flickr.com/photos/enomdagen/sets/72157634576817493/
- klicka sedan på bildspelsknappen (den vänstra av de tre knapparna uppe till höger)

text Henrik Nerman, färdledare
foto Anders Nilsson


1 kommentar: