söndag 1 september 2024

VENDELSÖARNA 17-18 augusti.




Det var 16 hugade paddlare som gav sig av mot Vendelsöarna – en ögrupp med sju öar i norra Halland. Vi startade i Stråvalla hamn, där vi fått tips om parkering. Men det visade sig att det inte var tillåtet att parkera över natten. Nu gjorde vi det ändå och några klurade på hur vi på bästa sätt skulle undvika böter (vilket vi också gjorde 😊). Samtidigt som större delen av gänget käkade lunch och packade kajakerna, körde Johan och Per till Ölmanäs för att ställa en bil där. På så sätt fanns alternativet att paddla in i Kungsbackafjorden under söndagen och avsluta turen där.

När alla väl var samlade började vi med att paddla ut till hamnen på huvudön Vendelsö i lätt motvind och lite vågor. Efter en snabb koll såg vi att det fanns gott om tältplatser, toalett och andra bekvämligheter som bord och eldstad. Tanken var först att sova på huvudön, men när vi lite senare kom ut till Nordstön för att fika, kändes den som ett bättre alternativ. Eftersom alla var sugna på att fortsätta paddla rekade vi vidare, förbi den sluttande Brattö med stenröse och körsbärsträd på toppen, och vidare till Utsö. Här var det lätt att komma iland och gott om tältplatser på de öppna gräsytorna (men tråkig utsikt söderut över Ringhals). Några ville då genast slå läger på Utstö, andra ville tillbaka till Norstön och en tredje grupp ville fortsätta till Vendelsö. Så då blev det demokratisk röstning och efter omröstning föll valet på Nordstön med fin sandstrand på östra sidan, klippor på västra sidan och gott om plats för 15 tält. Dagens paddling blev 14 km.






Till middag erbjöd matlagen i vanlig ordning inspiration för kommande turer. Vi fick besök av öns fårflock, som var sugna på att smaka på ett liggunderlag. En trut slog sina lovar kring vår mat och blev anklagad för att ha tagit en Tage, som sedan oväntat återfanns på sin plats. Efter middagen blev det upptäcksfärd på ön i skenet av en nästan full blodmåne. 









Nästa morgon började med uppfriskande dopp och frukost på klipporna. Som överenskommet satt alla i kajakerna 9.30 prick för att paddla vidare in i Kungsbackafjorden. Kungsbackafjorden är egentligen ingen fjord då den saknar tröskel vid mynningen. Det är ett så kallat estuarium, ett avgränsat vattenområde med fritt vattenutbyte med havet och med sötvatten från åar. Här finns många öar att gå iland på och vackra vyer, även om det inte är så branta sidor som man kanske förväntar sig i en fjord.

Paddlingen på öppet vatten i medvind och i rejäla, böljande vågor in i fjorden var lite utmanande och gjorde att några valde att avsluta paddlingen när vi kom fram till Ölmanäs. Resten av gänget fortsatte vidare, runt några skär och öar för att ta en välbehövlig lunchpaus på Brokö, där det var lätt att stiga iland. På Brokö är det också tillåtet att tälta. Sedan fortsatte turen vidare mot Tjolöholms slott – dit gick det undan i medvinden. Slottet som är byggt i engelsk Tudor-stil i slutet av 1800-talet ligger vackert beläget och lär ha en fantastisk trädgård. 




Det blev inget besök denna gång, för tiden började rinna och vi hade en bit kvar att paddla. I stark motvind var vi allt några som fick ta i från tårna för att ta oss tillbaka till Ölmanäs. Bra kämpat alla! Dagens paddling blev drygt 18 kilometer.




























Med på turen var: Elisabet, Louise, Torleif, Johan M, Maggan, Anders P, Åse, Anna R, Babe, Maria L, Linda Marianne, Metta , Boel, Mara S och Per som var gäst från MKK

Text av Maria Starkenberg med några inslag av Elisabet

Foto: Torleif, Elisabet, Metta och Babe