fredag 29 maj 2015

PADDELTUR TILL BLEKINGE SKÄRGÅRD

Jag som fick i uppdrag att skriva i bloggen om vår paddeltur är ny medlem i klubben sedan kort tid tillbaka. Mitt namn är Thomas Hagberg och jag är nyinflyttad till Skåne från Kalmar, där jag paddlat omkring sedan 1998.

Skriva en blogg är däremot nåt helt nytt för mig men jag lovade att göra ett försök.
Bengt S arrangerade turen med tema ”övernattning för ovana” som gick av stapeln helgen 22-24/5 och tog oss ut till Blekinge skärgård.
Jag hade anmält mig och fått löfte om att följa med trots att jag inte var riktigt kvalificerad, dvs inte varit med på nån heldagsutflykt innan. När klockan hade tickat fram till 12 på fredagen möttes vi alla upp på klubben för att lasta kajaker och fördela människor och material. 10 vuxna och en minior vid namn Melwin skulle med på turen visade det sig.
SMHI hade lovat sol hela helgen, men i Malmö hängde ett tungt molntäcke över oss så vi funderade på hur säker prognosen skulle vara. Lastning och transport till iläggsplatsen Nytäppet gick utan problem och efter ett par timmars bilfärd var vi framme och det var dags att lasta av och försöka stuva ner utrustningen, och inte minst maten i kajakerna. Även det gick bra, och sen la vi ut för en ca 1,5 km lång färd till Östra Bokö. Melwin satt i luckan framför pappa och hjälpte till att paddla med sin egna grönlandspaddel – ganska sjövan för att vara 2,5 år.
Det var mulet även i Blekinge, men regnet hängde inte i luften.
Väl framme på ön så skulle tälten resas och tanken var att de skulle stå där hela vistelsen, och så fick det bli. Övernattning för ovana var temat, men det visade sig att det bara var en ”ovaning” med vid namn Ulrike som nappat på idén. Resten av gänget hade gjort det där förr och ”gears” fanns det gott om.
Östra Bokö var ett gott val som basläger. Många fina tältplatser och även ett servicehus med WC och dusch (inkl varmvatten).


Tältresningen gick relativt snabbt och när vi var klara med det kändes det inte som det var matdags riktigt än. Däremot fanns en önskan från flera på att paddla en tur runt några öar för att få upp aptiten. Sagt och gjort – paddeltur innan maten fick det bli.
I maj är det fantastiskt fint i skärgården. Klart vatten, fåglarna har börjat få ungar och och det är en stor blomsterprakt. När vi var mätta på de intrycken var det dags att mätta magen. Anne-Grethe stod först i matlistan så hon hade förberett en chili-gryta som värmdes på. Den satt som handen i handsken en fredagkväll och inget behövde lämnas åt måsarna.


Ombyte till civila kläder följdes av en promenad runt ön där spår av svunna tider kan skönjas i form av stenmurar och gamla fruktträd.

Mörkret började sen falla och i skymningljuset såg vi en säl simma förbi.
Lördag morgon:
Fortfarande mulet när man tittade ut från tältet. Kände mig lite ruffig efter natten så det var lockande att testa uteduscharna vid servicehuset, som visade sig funka fint. Fick en känsla av lyxhotell, med denna fina natur och ändå sådana bekvämligheter.
Nåväl, efter morgonduschen var det ju dags för ”hotellfrukosten” som Niklas bullade upp. Rikligt med gott bröd, havregrynsgröt och nybryggt kaffe.
Och visst började solen titta fram! Vindarna skulle bli västliga, och det vinnande förslaget gick ut på att paddla västerut (motvind) i riktning mot Karlshamn, för att sen kunna ha medvind på hemvägen. Efter frukosten drog 8 kanotister iväg västerut. Johan, Erika och deras lille som Melwin stannade kvar och skulle gå på upptäcksfärd på ön medan vi andra paddlade.


Första stoppet blev småbåtshamnen vid Yttervägga. Fick sällskap av ett par rätt ”turistvana” änder när vi vilade under den nu klarblå himlen, som såg sin chans att få nåt gott i magen. Niklas tår var inte så ätbara även om de försökte få sig en smakbit.


Vi tog oss sen vidare mot Karlshamn och rundade ön Kastellet vid inloppet till stan. 


Där började det diskuteras lunch, och på Boön söder om Karlshamn skulle det finnas nåt schysst plats. På öns västra sida la vi till och kunde lätta på klädslen lite. Det var Mia som planerat in lunchen, medelhavsinspirerad ”nästan vegetarisk” pasta. Även den blev succé. Tänk vad gott man kan äta ute i naturen – och som paddlare har man ju utrymme i kajaken och kan unna sig lite annat än överlevnadsmat i pulverform.


Efter kaffe och lite värmande solbad var det dags för den där medvinds-paddlingen tillbaka till Östra Bokö, för vinden blåste fortfarande från väster.
Returfärden gick utan dramatik. Den enda som blötte ner sig var Anders som behövde kyla av sig och såg sin chans att visa hur man rollar!
Väl tillbaka till ”Base camp” möttes vi av lille Melwin som upptäckt ön med mamma och pappa under dagen.

Vinden hade inte lagt sig än så vi satte upp vindskydd vid eldplatsen. 


Nu var det nämligen middags-dags och Johan och Erika hade förberett kött och grönsaksknyten som skulle grillas. Det blev en skön kväll i solnedgången framför en värmande brasa. Anne-Grethe, Mia och Ulrike passade också på att smita iväg och ta ett (säsongens första?) dopp i havet.Söndag morgon:
SMHI’s prognos höll i sig även på söndag morgon. Efter ännu en stärkande frukost, kompletterad med den nu berömda Mallax-limpan som Carol fixat så var det dags att dra på sig paddelkläderna igen.
Vinden var svagt västlig på morgonen och prognosen sa vridande mot syd och tilltagande. Dagens utflykt skulle ta oss österut och exakt var fick bestämmas senare.
Under klarblå himmel och i medvind paddlade vi således iväg. Det var en hel del kanotister ute den här dagen och vi såg två grupper på färden.Första stoppet skulle bli Spjutsö, en sträcka på drygt 7 km. Efter fikapaus och diskussion om fortsättning på rutt så var det dags att kravla ner i kajakerna igen. För att undvika den tilltagande vinden så styrdes nu kosan norrut mot Tjärö, vilken vi rundade från östra sidan. Anne-Grethe berättade lite om Tjärö-festivalen som hållits för kanotister där under några år, och att det nu blir en ny festival i Järnavik istället i år. Förhoppningsvis ska den bli lika intressant som den tidigare Tjärö-festivalen.


Nu närmade sig klockan lunchdags och på sydväst-sidan av Tjärö hittade vi en lämplig vik att gå iland vid. Helgens sista måltid stod Anders för och även han hade gjort vissa förberedelser. En krämig och god broccoli-soppa med räkor intogs med stor aptit.
Klockan tickade på och det började bli dags att tänka på hemfärden. Först skulle vi tillbaka till baslägret och riva tälten, sen vidare till Nytäppet och packa ihop all utrustning på släpet och i bilarna.
Färden tillbaka till Östra Bokö blev inledningsvis lite motig och vi var tvungna att runda ”Kap Horn” (södra udden vid en ö/halvö som heter Allböle) där vågorna nu vuxit sig lite större. Väl rundat ”hornet” så kom vi snart i lä bakom lite öar och resterande del av turen gick lugnt och behagligt.
Tälten packades sedan ihop och vi tog en avslutande fika innan det var dags att ta oss bort till bilarna. 


Vi lå nu lite efter tidplanen, men vad gör det när det är söndag och vädret är så fantastiskt – bara lite mindre tid för jobbångest. Klockan halv sju rullade vi iaf iväg från Nytäppet och ca två timmar senare var vi tillbaka på klubben.
Summa sumarum en riktigt trevlig och avkopplande helg. Jag fick lära känna några av medlemmarna i klubben, tex lära mig tio ny namn och även bekanta mig med klubbens rutiner.


Tack Anders, Anne-Grethe, Bengt, Carol, Erika, Johan, Mia, Niklas, Ulrika och sist och minst Melwin för en riktig gourmet-helg!!


Foto: Mest Anne-Grethe och lite Anders.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar