tisdag 14 juli 2015

Vår första långfärdstur - HALLANDS VÄDERÖ 11 juli 2015Efter viss tvekan anmälde vi oss till vår första långfärd med klubben – en tur runt Hallands Väderö. Den kraftiga blåsten hade hållit i sig ett par dagar, skulle det mojna till på lördag? Det utsatta läget runt Hallands Väderö med kraftig vind och höga vågor som rullar in från Kattegatt avskräckte.
Så blev det lördag morgon, solen strålade och vinden hade mojnat till ca 5-6 sekundmeter. Vi mötte upp på klubben för att lasta våra kajaker och åka till Torekov. Totalt var vi sju stycken, två noviser på långfärd och fem ”veteraner” (Carol, Lennart, Anne-Grethe, Mia och Marie). Det kändes tryggt med erfarna paddlare i sällskapet! 
Framme i Torekov gjorde vi oss i ordning och kajakerna kom i vattnet. 
Funderade än en gång på hur överfarten skulle bli och hur mycket det blåste, men väl i kajaken kändes allt lugnt och tryggt - vad hade jag oroat mig för? Vattnet var fint och det var helt underbart att glida ut i havet med kurs mot Hallands Väderö. Det var en härlig känsla att paddla någon annanstans än i Sundet utanför Malmö. Vågorna var stora och rullande men överfarten på knappt 3 km gick bra. På vägen passerade vi Vinga skär där vi välkomnades av skrikande måsar och trutar. Vi landsteg vid Lotsstugan och åt vår medhavda lunch i solskenet, det kändes somrigt och skönt. Åter i kajakerna startade vår tur runt ön. Först genom det lugna, grunda vattnet förbi Kappelhamn och sedan ut i öppet vatten där vi möttes av vågor och sälar! Ett efter ett dök de små huvudena upp ur vattenytan och omgav oss. ”Titta där precis bakom dig, där är en säl och där är en till och en till!” Det var mysigt och sälarna var verkligen söta. 
När vi var förbi sälarnas skyddsområde började den tuffare delen av paddlingen. Vi paddlade på i vind och större vågor för att komma runt den norra udden av ön. Väl runt udden kom vi in i lä och lugnt vatten och nu var det bara ”myspaddling” framåt till fikastranden. 
Lennart sökte fiskelyckan ute på havet och vi andra paddlade in till stranden och tog en välförtjänt fika och vila. Det hade kommit mer moln på himlen nu, men det var fortfarande varmt i luften. Marie tog ett dopp i det svala vattnet medan vi andra gick till kiosken och svalkade oss med varsin glass istället.
Så var det dags för den sista etappen tillbaka till civilisationen och Torekov. Vi hade medvind så paddlingen över till fastlandet var förhållandevis lättsam. Kändes skönt efter en heldag i kajaken, men vågorna som rullade in från Kattegatt vid överfarten var fortfarande relativt stora. Totalt blev det 16 km paddling. Det var en fantastisk tur och jag rekommenderar verkligen er som tvekade att hänga på nästa gång. Själv vill jag absolut paddla Hallands Väderö runt igen, men det får inte blåsa för mycket!
Hur gick det med fiskelyckan då? Jo en liten horngädda fastnade på Lennarts krok men den släpptes tillbaka i havet för att växa till sig. 


Tack för en jättefin, härlig och trevlig (premiär)långtur! 
Eva & Göran


1 kommentar:

  1. Alltid fint på Hallands väderö. fast nästa gång tycker jag inte ni ska ta genvägen genom sälskyddet utan paddla utanför hela ;)

    SvaraRadera