torsdag 16 juli 2015

Göteborgs södra skärgård 26-28 juni 2015


Fredagen den 26:e så samlades vi för packning vid klubbstugan. Vi hade ett återbud och plötsligt blev det bara 8 paddlare dvs 2 bilar. Släpet blev packat och sedan gav vi oss iväg mot Göteborg. Lunchen intogs i Laxbutiken, ett säkert kort – mmmmums!


Önnered var utvalt som isättningplats och där träffade vi Johan W från Escapader som hjälpte oss med parkering för släpet, tack. Vid 6-tiden var vi på väg ut i skärgården.


Det var en riktigt fin kväll vilket gjorde de 9 km till Rivös norra sida riktigt behagliga.


På Rivö fick vi snabbt upp vårt läger och sen bjöds det på en fisk- och skaldjurssoppa av bästa snitt. Vi njöt av mat och solnedgång på klipporna.
Lördagen startade vi med ägg och bacon samt löfte om en solig dag, även om det låg regndroppar i luften.


Vi paddlade runt om Galterö och sedan söderut i den yttersta skärgården. När vi passerade Styrsö så lockade ett fik (och toalett). Vi njöt av supergod fika när regnet började strila ner. De stora hemmagjorda familjechokladbollarna kan rekommenderas. 


På caféet var det en äldre man som delade ut små häften om Styrsö, med historia och karta. Lite nyfiken blev man allt på ön. Vi hann som tur var med en kort upptäcktsfärd på ön innan vi paddlade vidare mot Rävholmen där vi satte upp tält och tarp.


Nu skulle vi orka äta lunch, trots att vi alla var rätt mätta efter fikan. Men har man med mat så ska den ätas. Efteråt var vi tvungna att röra på oss igen för att få ner maten innan det var middag. Vi tog därför en liten tur ut till Knappen i lätta kajaker.

Kvällen bjöd på pollenta och en gryta med både salsiccia, bönor och massa grönsaker. Det smakade verkligen underbart innan kvällsdoppet. 

Söndagens första intryck var vått. Finregn, nästan dimma, mötte oss när vi drog upp blixtlåset på tältet, men en god frukost stärkte oss.


Vi begav oss söderut ner till Vrångöarkipelagen, där vi rundade Kungsö och följde Vrångös östra sida norrut. Där såg vi turens säl som solade sig på en klippa. 


Nästa ö var Donsö och nu  började det kurra i magen (ja, maten är minst lika viktig som paddlingen). I sundet mellan Donsö och Styrsö var det lunchpaus och när vi tillsammans lagde pasta-lunch så kom färjan…med svallvåg…och kajaker på stranden. En rådig uttryckning av Carol och Mia räddade alla kajaker som sen drogs upp någon meter till.


Slutspurten tillbaks till Önnered gick via  Knarrholmen och Sjöholmen innan vi nådde tillbaka till Önnered och kunde trixa upp kajakerna och packa in oss i bilarna.

Detta blev en myspaddling med korta dagssträckor och lugna vatten, undrar om det blir likadant nästa gång, för det blir fler turer i detta stadsnära skärgårdsområde.Bilder: Anders K, Mia och Carol
Text: Niklas
Paddlare: Carol, Mia, Boel, Ulrike, Anders K, Anders J, Erik och Niklas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar