söndag 3 oktober 2021

KÖPENHAMN 2 oktober

Jisses vilket intresse det var för att paddla i Köpenhamn. Förra året stängde Danmark gränsen natten innan vi skulle dit men nu har dom öppnat upp och med våra coronapass i högsta hugg var vi redo att ta oss an huvudstaden. 22 anmälda blev efter dom sedvanliga avhoppen (man måste vara riktig frisk om man vill vara med på aktiviteter nu) blev vi 19 paddlare som trängdes vid klubben för att få alla kajaker lastade på släp och biltak.





Efter en kort genomgång av Anders J som höll i långfärden begav vi oss iväg till Amager Ro og Kajakklub där Anders hade avtalat att vi skulle få lägga i. Där var kanske lite tight med parkering men annars hur lyxigt som helst med toalett, låga bryggor och dom öppnade en kajakhall så vi kunde byta om inomhus eftersom det var lite lätt regn i luften.

Vi packade våra kajaker, Elisabet höll i uppvärmningövningar och snart var vi i väg.







Vi startade med en liten uppvärmningsrunda, Kollade Den Sorte Diamant och andra spännande byggnader innan vi så småningom anslöt till DEN BLÅ RUTE som skapades 2013 för att kajakpaddlare skulle hitta lugna ställen att paddla.



Vi paddlade under spännande broar, kollade undervattensskulpturerna och vid Kayak Republic blev det möjlighet för kissepaus under ordnade förhållanden.







Anders J hade tagit sin största kajak och snart fattade vi varför: Blå Ruten innebär LYFT! 

Nåja. Vi var många att hjälpas åt och det var korta sträckor att bära så det gick bra och snart var vi på vattnet igen.

I utkanten att Christiania - där vi brukade lägga i förr i tiden - var det dags för lunchpaus.


Paddelskor kan se lite olika ut.


Något större party hade vi inte tänkt oss med Bengt spexar till det lite ändå.


Sedan fortsatte vi förbi mer eller mindre vackra husbåtar. Mer mindre faktiskt men full poäng för kreativitet och uppfinningsrikedom!





Sedan blev det ett nytt lyft innan besök vid den lilla havfrue, Fisketorvet där vi mötte en väldigt låg bro och en glad simmare.






Efter 15 km var vi tillbaka vid startpunkten. Här valde 4 paddlare att avsluta medan resten följde med Anders till Tegelhusen och Sydhamnen där vi mötte återvändsgränd, jultomtar och annat spännande. Så mycket att titta på!


Till slut var även vi tillbaka vid startplatsen och fick ihop 20,5 km.

Kajaker lastades, lite fika i all hast innan återfärd till Malmö.



Innan vi säger tack för oss måste jag säga lite om hur Köpenhamn värnar om sina vattenanvändare:

Låga bryggor överallt, massor med paddelklubbar och kajakuthyrningar och i nya bostadsområden fanns det kajakställningar i anknytning till lägenheterna och/eller små flytbryggor eller liknande där man kunde förvara sin kajak.

Här har Malmö mycket att lära!

Paddlare: Anders J, Ulrike, Marie, Babe, Johan, Anders P, Maggan, Louise, Ralph, Carl, Kirre, Henrik, Elisabet, Bengt S, Åse, Peter, Patric, Niklas och Anne-Grethe.

Text och foto: Anne-Grethe

samt stort tack till Babe som har tagit sig an uppgiften att visa att även jag är med på många paddlingar.

Och såklart stort tack till Anders J som hade planerat denna fina paddling.

Dagens väder var helt OK. Ganska varmt för årstiden men lite regn ibland. Några valde därför torrdräkt som var lite väl varmt men som namnet säger torrt medan andra valde att bli lite fuktiga men inte så varma.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar