tisdag 30 juni 2020

HOVS HALLAR 28/6


Traditionsenligt hade vi fått skjuta upp turen till Hovs Hallar pga mycket hård västlig vind. I förväg såg prognosen för det nya datumet (28/6) strålande ut med mycket svag östlig vind och relativt fint väder. Ju närmare dagen kom desto fler varningar om åskoväder dök dock upp i väderprognoserna...

Dock var paddelvädret fantastiskt på Lördagen och en lite förtrupp begav sig därför till Bjärrehalvön redan lördag förmiddag för diverse äventyr och efter att Benny använt sin beryktade charm på hamnvakten, även en tältnatt i Norrebro hamn. Bland annat lyckades Torleif - förutom att få in en fin tur på spegelblankt hav fram och tillbaka till Hallandsväderö (med medvind bägge vägar enligt egen utsago) - också locka två mycket lokala paddelförmågor, pappa Fredrik och dotter Emilia (permanentboende 900m från Norrebro hamn) att följa med på turen dagen därpå i sin Anita K2. Deras lokalkännedom skulle visa sig användbar både i att undvika luriga hällar precis under vattenytan och att finna lämpliga ställen att ta sig iland på den annars ganska besvärliga kuststräckan.
Följaktligen var vi inte mindre än 20 (17 KFÖ, 1 MKK och 2 lokala) paddlare som mötte upp vid 1030 tiden för iläggning i Norrebro hamn. Vädret var fortfarande varmt och ganska kvavt och de flesta längtade nog efter att komma ut på det nästan blanka havet för att svalka sig. Väl ute ur hamnen vände vi nordöst längs med Hovs hallars naturreservat och gjorde mycket god fart med en mycket svag sydvästlig vind i ryggen. Följaktligen passerade den magnifika kusten men sina raukar i hög fart på vår högra sida, men lite paddling mellan klipporna hann vi också med innan vi efter en knapp timmes paddling passerade vårt första tilltänkta rastställe i form av Kattvik. Istället fortsatte vi 15-20 min vidare österut innan vi tog oss upp på en stenig strand med en liten betongslip och brygga.





På stranden slog vi oss ner i solen, åt vår medhavda matsäck och badade i det friska, lätt salta, 20 gradiga vattnet (varför har vi inte sånt vatten i Malmö? då hade jag nog inte fått bihålleinflammation efter våra rollpass...). Julia konstaterade förtjust att det var gott om små söta sjöstjärnor bland blåstången, och snart var flertalet av oss nere och studerade tångens invånare.







När det väl var dags att bege sig vidare var vädret fortfarande mycket fint, nästan stiltje, växlande sol och lagom varmt. Det fanns nog de i gruppen som tyckte att det vore lite väl kort att vända redan efter lunch men efter att nervöst ha studerat radarbilder och väderprognoser så tyckte Johan att det nog var hög tid att vända ändå. Mycket riktigt, en kort stund efter att ha lagt ut från stranden började vi känna de första tecknen på den annalkande fronten i form av en ökande västlig motvind. Strax började molnen välla ut över havet från land och tillsammans med regnet ökade vinden strax till en frisk bris. Förvånansvärt snabbt förändrades därav havets karaktär från lugnt och stilla till vindpinat med vågor upp mot 1-1.5m. Som tur var hade vi även vågorna framifrån eller snett framifrån och hela armadan av kajaker lyckades hålla sig på rätt köl hela vägen tillbaks till Norrebro. När gruppen väl hade kämpat sig fram till hamnen så slutade regnet och vinden avtog nästan lika plötsligt som den kommit men trots detta var de allra flesta mer än nöjda med att kliva upp på land och dricka det medhavda kaffet på bryggan. Några tappra få försökte sig på att få lite surf utanför hamnen men de uppiskade vindvågorna sjönk snabbt efter att vinden mojnat och de sista paddlarna begav sig i hamn.
Gruppen bestod både av erfarna paddlare men också av personer med mindre paddelvana och det var nog en och annan som kom ut med stärkt självförtroende efter att ha slagit sitt personliga "paddla i dåligt väder rekord" när vi väl bröt upp och begav oss hemåt igen mot en hägrande, välbehövlig middag!



Text: Johan Qvist
Foto: Första bilden Anette Berggren, övriga bilder Helena Bülow-Hübe

Paddlare: Johan Q, Kerstin, Anette, Peter, Helena, Benny, Margareta, Anders P, Julia, Flavian, Marie, Anna-Lena, Åse, Heike, Carl, Torleif, Bengt, Sebastian (MKK), Fredrik + Emilia (lokala)

2 kommentarer:

  1. Tack för att jag och Emilia fick följa med. Fina bilder och bra sammanfattning av dagen!

    SvaraRadera
  2. Tack för att jag och Emilia fick följa med. Fina bilder och bra sammanfattning av dagen!

    SvaraRadera