fredag 1 juli 2016

Nicolai Ilcus - Mannen från Fyn

   
När vi i styrelsen började planera klubbens aktiviteter för 2016 så föreslog jag att vi skulle bjuda in danske instruktören Nicolai Ilcus för att hålla lite kurser. Jag, och många med mig, har deltagit under flera pass med honom på både Tjärö och i Järnavik, och alla har varit nöjda. Saken blev beslutad och så var bollen i rullning. Helgen den 18-19 juni skulle det hela gå av stapeln. Anmälningarna vällde in och alla pass blev fullbokade vilket kändes kul.

På lördagens morgon startade helgens kurser med sju deltagare som ville lära sig manövrering och teknik.  


Passet startade på land med bland annat hur placering av fotstöd påverkar rörligheten i höfterna och därmed också manövreringen av kajaken. Alla fick chansen att se hur man sitter bra och vissa studerade det närmare än andra. Nicolai förklarade även vad det är som gör att kajaken svänger när man kantar kajaken. Till sin hjälp plockade han fram en liten minikajak ur sin ficka vilket gjorde det lätt att hänga med.    


Till slut fick alla hoppa i kajakerna och ge sig ut på vattnet. Den kraftiga vinden gjorde det besvärligt att försöka genomföra passet ute på havet så det fick bli plan B, det vill säga hamnen som övningsplats.    


Nicolai verkade nöjd med arrangemanget och tog tillfället i akt att visa och instruera vissa moment från kajkanten. Deltagarnas engagemang var på topp. Vissa körde på så entusiastiskt att de välte på kuppen men inga sura miner syntes för det.   


Efter lite kaffe och snack på trappan avslutades passet. Nicolai gavs möjlighet att få i sig lite lunch innan det var dags för nästa grupp om ville lära mer och förfina sin teknik och sina manövreringskunskaper. Jag deltog själv i den gruppen.


Vi startade också inne i hamnen. Det blev många styrtag åt både höger och vänster, akterliga och förliga. Vi kantade inåt och vi kantade utåt. Vi tog oss även ut på havet för att testa våra färdigheter i vågor och vind. Det var befriande att kunna breda ut oss på havet efter att tidigare övat inne i hamnen där man hade fullt sjå med att hålla koll på alla andra, för att inte tala om alla dyra båtar som låg ankrade där.   
Tre timmar senare var vi fullmatade med information och de flesta var nog ganska nöjda för dagen.  

Efter att alla kajaker tagits hand om och vi själva var renskrubbade så var det nästan tid att tända grillen. Tur det fanns lite snacks som man kunde tugga på tills glöden var perfekt. Nicolai passade även på att ta en välförtjänt tupplur. Vi fick en trevlig kväll med grill, många garv och långbord utanför klubben. Fint besök fick vi också i klubbhuset av en and som gärna ville gå med i klubben. Marie tog till lite trick från sitt arbete och lyckades locka både ut och bort anden... åtminstone för en stund.   Söndagsmorgonen kom med lite sol och fortsätt kraftig vind. Först på programmet var "Avancerade räddningsövningar". Vi startade på land med snack om utrustning i form av bogserlinor m.m. Nicolai visade bland annat några enkla lösningar som man kan använda om man inte vill investera i dyra bogsersystem och räddningsutrustning. Keep it simple är det han förespråkar och vi fick många bra tips som vi kunde ta med oss. När vi kommit ut på vattnet så startade vi med att paddla och manövrera baklänges - det ibland snabbaste sättet att komma till undsättning. Efter det var det dags att bada, eller träna självräddning utan flottör som var första badövningen.


Sen var det full fart, vi skulle välta och därefter ringa till Nicolai från vår smartphone vilken man givetvis har i ett vattentätt fodral i flytvästen. Det var inte lätt! Någon som har en gammal mobil med knappar till salu? Vi bogserade, fick våra spräckte ögonbryn omplåstrade ute bland vågorna och givetvis räddade vi våra kamrater i parti och minut. *pust*Man blir trött av att flänga upp och ner i kajaken så lunchpausen var välbehövlig, speciellt om man även skulle delta i "Balans, lek och skoj" på eftermiddagen.   


På "Balans, lek och skoj" blev det verkligen bada av. Först paddlade vi på lite olika och annorlunda sätt följt av att vi skulle ge våra kajaker lite kärlek. Vi skulle åla oss fram och ge dem en puss längst fram på fören. Det är inte drömläge att stoppa ner ansiktet i vattnet när man är på kanalen men vad gör man inte?
   

Sitta baklänges skulle vi med, även sidledes och givetvis också försöka stå upp i kajaken. Vi trillade åt alla håll och kanter så hela kanalen utanför klubben var full av blöta paddlare och tomma kajaker. Förbipasserande bjöds på högklassig underhållning.Cirkusen avancerade ut i Västra hamnen så att alla som drack kaffe på Espresso House eller solade på trädäcket fick något att se på. Man kan fundera över vem som skrattade mest, vi eller de?Lite manövrering och övning i att kanta kajaken plus övning i stödtag och sen blev det en liten sväng ut på havet innan hela eftermiddagens pass var över. Trötta, glada och våta tumlade vi i land klockan fyra. 

När jag innan helgen pratade med Nicolai och berättade att han var populär eftersom så många anmält sig till kurserna, så svarade han att vi fick väl se hur populär han skulle vara på söndagen när allt var över. Sammantaget så verkar alla som deltagit vara väldigt tillfreds, så jag tror jag med gott samvete kan svara - mycket! 

Tack Nicolai och välkommen åter till Malmö!

Text: Carol
Bilder: Anders K och Anne-Grethe        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar