måndag 4 juli 2016

MIDSOMMAR I MAGNARP


Midsommar! Den mest svenska av alla svenska högtider. Många tycker till och med att den dagen borde vara nationaldag. Själv är jag uppväxt i Norge med S:t Hans och brasa och grilla korv på brasan ute i skärgården men nu är man i Sverige och då får man ta seden dit man kommer. Kanotföreningen Öresund har dom senaste åren firat midsommar i Magnarp norr om Ängelholm. Jag har alltid haft annat för mig men i år passade det bra så jag hängde med för första gång. Det visade sig vara ett bra val. Vilket ställe! Vandrarhem nära havet så vi kunde ha kajakerna i trädgården, hamnkrog med rätter från havet och spännande omgivningar för kvällspromenader.


Men låt oss ta det hela från början: Samling på klubben fredag morgon och då var det redan mycket varmt. Lastning av kajaker och sedan iväg. Väl framme kollade vi på midsommarstången, njöt av en räkmacka eller annat gott på krogen och sedan valde några att bada eller slappa lite. Men Viveca, Mia och jag gav oss iväg i kajakerna så snabbt som möjligt och snart kom Carol och Marie efter. Mia startade med att tappa bort sin paddel, sedan missade hon rollen och fick bada. Två jättebra saker egentligen eftersom det ledde till att Viveca - som är ganska ny i klubben - fick träna både manövrering och kamraträddning direkt. Säkerheten är viktig för oss!

 
 
 

När Mia var på plats i kajaken igen paddlade vi vidare förbi Vejbystrand för att sedan runda några öar en bit därifrån. På väg tillbaka blev det strandhugg i Vejbystrand och glass från Glassbåten.

 
 

 
 

Tillbaka vid vandrarhemmet blev det mer plask och lek. Viveca behövde inte bara träna på att rädda - hon måste ju själv bli räddad också. Mia måste såklart kolla att rollen satt och plötsligt dök Micha upp från ingenstans. Slappa och vila-gänget hade insett att sådana aktiviteter var överskattade och hade gett sig iväg åt andra hållet mot Ängelholm så dom flesta hade fått sig en härlig sväng i finvädret.

 
 

På land tog midsommarförberedelserna fart. Hitta blommor, skrubba nypotatis, sätta ihop till långbord och kyla ölen.

 
   
 
 
 
 
 

Vi hade som vanligt massor med mat - god mat - dock ingen gräslök, - men det hela smakade förträffligt, vi testade både goda och mindre goda snapsar - och tänk att få en midsommarafton som är så varm att man aldrig behöver ta på sig kofta. Bara en sån sak! Efter sill och köttbullar och ägg och nypotatis och jordgubbar och allt som hör till blev det lite kvällspromenader på olika håll. Vi hittade bland annat en spännande trädgård med små figurer i träden.Lördag. Ny dag med finväder och vi gav oss iväg söderut.

 
 

Lilla Melvin var med i Johans packlucka och vi fick en flott paddling till viken där Rönne Å rinner ut från Ängelholm. Här började det dock blåsa upp en hel del så Melvin fick åka bil tillbaka medan vi andra kämpade oss fram i motvinden. Vid vandrarhemmet bestämde vi oss för att ta en sväng åt andra hållet också. Sagt och gjort och snart var vi åter i Vejbystrand. Vinden ökade, några av oss bestämde oss för att ge oss hemåt och fick en härlig medvind hela vägen. Dom riktiga surfentusiasterna tog en extrasväng och fick ännu bättre vågor i ryggen. På kvällen stod grillning på det kulinariska programmet. Vi hade nu ännu mer massor med mat. James och Wendy som var ute på midsommarcruise i husbil kom förbi och fast vi försöker vara moderna och jämställda i vår förening blev det så att endast killar stod vid grillen. Väldigt klassiskt och förutsägbart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grillad kyckling, fläsk, majs - allt smakade underbart till Carols potatissallad och ingen bör ha gått hungriga från det bordet. Eftersom det var lite mörkt på midsommaraftonpromenaden övertalade jag Micha att visa vägen till skogsträdgården igen. Dom små figurerna hittade vi inte, men mycket annat idylliskt och magiskt.

 
 

På söndagen blåste det rejält. 10 sekundmeter rakt in. Några pratade om surf men i slutändan blev det teknikmuseum för några och Rönne Å-paddling för dom flesta.

 
 
 
 
 
 

Riktig trevlig å faktiskt. Inte alls så skitig som kanalen i Malmö och massor med mysiga hus och detaljer att upptäcka. Men tiden går snabbt när man har roligt så snart var det dags att vända och sedan ge sig hemåt mot Malmö. En riktig fin midsommarhelg blev det. Härligt gäng och många skratt. Dessa var med: Mia, Viveca, Micha, Erik, Ulrike, Marie, Carol, Anne-Grethe, Johan och Erika med Melvin och en snart fullgången bebis i magen, icke-paddlande Allan, Heike kom upp på lördagen och till lördagens grillning kom alltså James och Wendy på besök. Ryktet gick att vandrarhemmet skulle rivas men det väljer jag att inte lyssna på. Hoppas verkligen inte det!


Paddlingsdistans varierade lite från person till person. Själv fick jag ihop 14+18+14 och dom flesta låg nog kring de distanserna.                                                    
                             


 Text och foto: Anne-Grethe
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar