söndag 8 juni 2014

ORØ

Fredag den 6 juni var vi femton paddlare som redan klockan åtta möttes på klubben - vi skulle paddla Orø runt. Efter diverse lastande gav vi oss iväg mot Danmark och Isenfjord där Orø ligger.
På plats vid färjan i Hammer Bakke möttes vi av hård blåst och grå himmel. 


Jan 

Henrik och Tina


Rätt klädsel för blåsten

Anders är redo


Det ska dock mer till för att få KFÖ-paddlare att tappa sugen. När alla var klara korsade vi Øster Løb och startade med att följa öns strandlinje norrut. Planen var att vid den norra spetsen skulle vi ta första pausen. Med vinden i ryggen gick de sju kilometerna till spetsen ganska så snabbt men klockan hade ändå hunnit bli lunch. Vi fick nu för första gången uppleva hur långgrunt det är runt ön. Innan vi väl kommit i land och fått vår mat så fick vi vada en bra bit genom vattnet. Det var väl under lunchen som vi också förstod att Henrik, som hade monterat kamera längst fram på sin kajak, hade placerat den så han hade 7 km med bilder på sin egen paddelteknik. Carol har koll

Precis när maten var uppäten och vi skulle bege oss ut på vattnet igen så kom regnet. Ok, lite regn pallar vi väl så efter att igen ha vadat en bra bit innan vi kunde sätta oss i kajakerna så satte vi kurs över en stor bukt. Målet var mot Børrehoved som var nästa udde, tre kilometer bort. Det är ju ingen distans i sig men med kraftig motvind, hyfsat stora vågor och lite regn som grädden på moset så blev det tre ganska långa och slitsamma kilometer. Mia lyckades under överfarten att se en säl som kikade upp ur vattnet och det var ju bl.a. sälar och tumlare som vi gärna ville se på denna tur. Efter den pärsen var det nödvändigt med en rast igen. Vi hittade ett fint ställe att gå i land på strax efter att vi passerat Orø campingplats. Den fikan satt gott!!!Efter att vi bunkrat upp med ny energi gick det lite lättare att ta sig an att kryssa över Vesterløb mot fastlandet som ligger väster om Orø, kallad Hønsehalsen. Vi gick längsmed hela hönshalsen och över bukten till Bognæs Skov innan vi igen kryssade över Vesterløb tillbaka mot Orø. Det var betydligt mer trafikerat i Vesterløb än i Øster Løb så vi la oss alla snyggt och prydligt på en rak linje innan vi korsade farleden. Målet var Orø hamn där bl.a. färjan från Holbæk lägger till. I hamnen fanns en slip där vi kunde komma i land och göra en paus innan vi startade på sista etappen. Hade vi nu haft sommarvärme och sol så hade det nog blivit en glass i hamnen men med snålblåsten och gråvädret så var det inte riktigt lika lockande.

Nästan så vi trodde att solen skulle titta fram. Men bara nästan.Klockan var närmare sex när vi startade från hamnen. Enligt den information som vi hittat om turen, så fanns det stor risk att vi skulle bli tvungna att dra kajakerna över sandrev när vi skulle runda den södra delen av ön. Med den informationen i huvudet lät vi Anders K paddla först för att finna en paddelbar väg genom lågvattenområdet och flera av oss andra paddlade som på en spikrak tråd efter honom för att slippa obehagliga överraskningar. Sällan har vi varit så otroligt välkoordinerade. När alla kommit genom området och ingen kört fast kunde vi se färjeläget där vi startade vår tur så det var inga tvivel om vilken kurs vi skulle hålla. Erik lyckades också att få se ryggen på en tumlare. Utan att någon råkat fastna på färjans vajrar och alla hade kommit i land så var vi snart ombytta och kajakerna lastades inför hemfärden.

Vi kommer gärna tillbaka ett annat år för att göra om den drygt 24 km långa turen och då hoppas vi som omväxling att vi även kan få se Orø i sol (och lite fler sälar och tumlare).

Text: Carol
Foto: Anne-Grethe

Paddlare: Anne-Grethe, Carol, Anders K, Anders JJ, Tina, Henrik, Ingrid, Erik, Jan, Lennart, Jerry, Anna, Niklas E, Mia H och Johan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar