torsdag 27 juni 2013

STENSHUVUD söndagen den 23 juni


Dagen började med regn och en brist på spännband. Men rådiga medlemmar for iväg efter extra spännband och något försenade begav vi oss mot Österlen. Bilturen ackompanjerades av drippeli, dropp från ett stilla men envist regnande. På grund av vindriktningen bestämde vi oss för att starta och avsluta i Kivik.
Väl där fick vi sällskap av regndroppar medan vi lastade av våra kajaker strax norr om Kivik. Sen hade vi sådan där tur som bara ett gäng trevligare paddlare kan ha, lagom till vi satt i kajakerna och styrde mot Stenshuvud slutade det att regna.


Vägen mot själva ”huvudet” bjöd på vacker natur och lite lagom sned motvind och vi såg både charmiga hus och fiskare som stod i vattnet och hoppades på fångst. Vi rundade huvudet med sin lilla fyr och strax där efter började de fantastiska långa stränderna. Eftersom vissa personers mat-och sovklocka hade ringt ett tag tog vi oss i land fortast möjligt. Vi hittade en fin plats att fika på och där satt vi sedan och njöt av god mat och trevligt sällskap. Några passade på att ta ett dopp i havet vilket ärligt talat bäst kan beskrivas som svinkallt men överlevnadsbart.
Sedan var det dags att hoppa i kajakerna igen och paddla på mot Vik. Vinden var nu mer motig och det blev en lite seg tur innan vi kom in i den mysiga hamnen i Vik. Precis ovanför hamnen låg lämpligt nog en liten kiosk och där intogs efterrätten i form av glass. Smaskigt!
Några passade på att besöka kioskens toalett och kunde där läsa sig till att alldeles i närheten av hamnen kunde man hitta ”Prostens badkar” som skulle vara någon sorts vattenfylld grop i klipporna. Naturligtvis lockades vi alla av att upptäcka detta och vi tog en promenad för att kolla in var prästerskapet renade sina smutsiga kroppar. 
De flesta av oss tröttnade snabbt på letandet och tog oss tillbaka till hamnen för att påbörja hemfärden. Men några med mer upptäckarblod i sina ådror fortsatte sökandet och för oss som satt i kajakerna och väntade blev det en ganska lång sittning. Nåväl, snart dök upptäckarna upp och hade bildbevis på att de varit lyckosamma i sitt sökande.


Nu kom vi i alla fall alla iväg och nu var vinden till vår fördel. Vi bestämde oss för att ta hela hemvägen i ett svep och vi paddlade förbi sandstränder, klippor, fyren och all sommargrönska i ett bra tempo. När vi började närma oss Kivik igen var det dock med ganska trötta armar och lite ömmande bakdelar men med uppklarnande himmel. Vi fick alltså lite sol på näsorna trots allt. Innan vi lämnade Kivik åt vi upp resterna av våra matsäckar och sen bar det iväg mot Malmö.


Ingen vet inte riktigt hur det gick till men väl hemma i Malmö igen upptäckte vi att detta verkligen blivit en låååång långfärd. Kanske inte kilometervis men definitivt tidsmässigt!

Paddlare : Anders K, Anne-Grethe, Calle, Carol, Jan C, Johan, Marie, Martin och Thomas

Text: Marie
Foto: Anne-Grethe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar