måndag 8 oktober 2012

STORSTADSPADDLING I KÖPENHAMN


Gisli och Carol kollar att kajakerna ligger bra.

Då var det än en gång dags för vår traditionella Köpenhamnspaddling. Vi försöker ju variera långfärdsprogrammet så gott det går, men Köpenhamnspaddlingen är så populär att den vågar vi inte ta bort.

Ryktet om den mysiga paddlingen har spritt sig långt upp i landet, så denna gång följde 4 Växjöpaddlare med:

Marie, Göran, Björn och Henrik ville gärna förevigas framför Turning Torso.

Leena körde släpet denna gång och här skojar hon lite med Gisli, Lisbet och Henrik innan start.
Vi har tidigare brukat lägga i kajakerna i Christiania, men denna gång erbjöd vår nya medlem Carol oss att lägga i vid hennes jobb (som har en kajak-klubb). Det togs snabbt ett majoritetsvedtak på att vi ville testa det och det visade sig vara hur bra som helst: Omklädningsrum, toalett, kajakställning, stor parkering och fin brygga att lägga i från. Som bonus fick vi också se helt nya sidor av staden.
Växjö-Henrik hade en lite annan teknik än oss i KFÖ när det gällde att ta sig ner i vattnet:


Nåja! Alla sätt är bra utom dom dåliga.

Vi startade således på Teglholmsgade och paddlade genom Teglværkshavnen til Sluseholmen. Vi kryssade mellan husen på Sluseholmen tills vi kom ut i Sluseløbet inte långt från slussen där man bl.a. kan ta sig ut till Fiskerihavnen och Kalveboderne.
Vi paddlade ner förbi Nokken, som är ett natur- och koloniområde där bla. några kajak och roddklubbar håller till, längs med Kalveboderuten och Islands Brygge till Gemini Residence, de siloer som tillhörde Dansk Sojakagefabrik och som nu är ombyggda till lägenheter.
Under BryggeBroen, cykelbron mellan Havneholmen och Havnestaden, och vidare längsmed Islands Brygge förbi Havneparken där vi bl.a. passerade Københavns Havnebade där folk badade för fullt och bastade i den mobila saunan. Efter vi paddlat under Knippelsbro och passerat Gammel Dok pakhus (1882) där Dansk Arkitektur Center ligger så svängde vi in i Christianshavns Kanal.
När den var slut fortsatte vi mot mot Holmen där Operahuset ligger. Vi paddlade runt Operahuset för att sen paddla rakt över Inderhavnen mot Amalienborg och Amalienhaven,den vackra parken som ligger mellan Amalienborg och vattnet.

Göran i urban miljö

Snacka om att bo havsnäraBjörn och Gisli


Christianshavn

Björn

Vi tog sen kurs mot Skuespilhuset, som vi paddlade under, innan vi nådde till Nyhavn. 

Trångt i Nyhavn
Det är något konstigt med Nyhavn Förra året var det uppehåll tills vi kom dit men så fort vi skulle in och visa upp oss för turisterna kom regnet. Så också i år.

Magen knorrade vid detta laget så nästa mål var Kayak Republic vid Børskaj.
I denna rustika lokal blev det lapskojs, pilsner och lite kaffe på det. Inte fel alls, faktiskt. Skönt också att ha kajakerna precis utanför.Henrik och Björn

Cash is king!

Efter maten paddlade vi runt Slotsholmen där vi passerade Børshuset, undervattensskulpturerna, Christiansborg, Thorvaldsens Museum för att sen komma ut i Inderhavnen från Fredriksholms Kanal.Vi styrde söderut längsmed Kalvebod Brygge för att så småningom kunna komma tillbaka till bilarna.
Vid Fisketorved paddlade vi runt Copenhagen Island Hotel och vi passerade Copencabana Havnebad som nu var flyttat lite inför vintern. Färden gick vidare förbi bostadsområdet Havnestaden och vidare förbi Enghave Brygge och Fredriksholmsløbet. Björn och Henrik jagade havnebusens svallvågor med stor entusiasm längs denna sträckningen.

Helen, Kevin och Carol vid Fisketorget

Strax innan vi nådde Koral badet vid Sluseholmen passerade vi en väldigt speciell husbåt med bl.a. en toalett på flotte utanför. Gisli levde farligt när han inte hörde varningen om att toaletten ibland sprutar vatten men det gick bra :)
Det var önskemål om en extra runda genom kanalerna på Sluseholmen innan vi var åter vid klubbhuset på Teglholmsgade.
Goda traditioner skall man inte ändra, så givetvis köpte vi med oss öl från Danmark och sedan fixades pizzor till eftersits på klubben.
Växjöpaddlarna fick inte vara ute så sent, men alla KFÖ-paddlarna hängde med på en mysig eftersits.

Kevin jublar över en extra pizza-slice.
Paddlare från Växjö var alltså Björn, Göran, Henrik och Marie.
Från KFÖ Leena, Erik, Lisbet, Gisli, Carol, Kevin, Helen, Boel och Anne-Grethe.

Text: Carol och Anne-Grethe
Foto: Anne-Grethe.

1 kommentar:

  1. Ser riktigt fint ut. Får nog bli en köpenhamnsrunda, är ju nära som tusan :)

    SvaraRadera