tisdag 1 november 2011

HÖSTPADDLING I BLEKINGE 28-30 oktober 2011


Förtruppen, bestående av Anne-Grethe och Mia, begav sig iväg på fredagens morgon med en bil lastad med ingredienser till kvällens varmrätt. För att göra matprocessen kort var allt inhandlat och delvis förberett. Stopp på vägen i Bräkne-Hoby, där det finns allt mellan ”Himmel och jordfräs”, så även lunch.
            Vi välkomnades av gulliga Monika på vandrarhemmet, checkade in i rasande fart. Snabbt i torrdräkterna, på med mössorna, 





ner i kajakerna och paddlingsfriden infann sig. Vi var andäktigt tysta i 20 min, vi njöt. (Micha! Vi slog rekordet på 15 min tystnad från sep 2010!) Paddling i dis, vindstilla och 12 grader. Vi paddlade till Svalemålaviken, besökte Kofi och runt Tjärö och tillbaka till Järnavik. 




Matlagningen kallade, Anne-Grethe var chef och Mia hackade. Våra paddlarkompisar ankom i strömhopp. Först kom Tina och Henrik, därefter Paul med förrätten, Monika från Brösarp, Erik, Bengt och Niklas med släpet och slutligen Anna och Jerry som hade sin sjuka hund med sig.
            Vi drack bubbel med Pauls goda tilltugg, Anne-Grethes mustiga rotfruktsgratäng med rökt fläskfilé till och en helt underbar chokladmousse anno 1900 till efterrätt, som Niklas hade tillagat.






            Lördagen – upp i ottan, frukost hos Monika och Lennart i annexet och ut i kajakerna. 



Solen sken, vattnet stilla och det var magiskt. Vi paddlade österut och rundade Vångsö och genom sundet mellan Vångsö och fastlandet. På vägen hem paddlade inom Svalemålaviken. 



















När vi var väster om Tjärö vällde dimman in från söder. Paul navigerade oss säkert tillbaka till Järnavik.




 Trötta, nöjda och hungriga fick vi Monikas goda soppa gjord på jordärtskockor med härligt bröd till, Annas supergoda lasagne och Eriks mumsiga äppelpaj. (Jag borde sadla om till matskribentJ) Vi satt kvar vid matbordet som dästa anakondor med simmig blick och ingen orkade spela Bengts sällskapsspel.
            På söndagen fick vi sova en timme längre pga övergång till vintertid. Dimman låg tät när vi vaknade men övergick till dis när vi la i Matvik. 


 Erik, Niklas och Bengt paddlade från Järnavik och vi möttes på Östra Bokö för att tillsammans paddla vidare till Tärnö.
            Lunchstopp på Tärnö.



Vissa såg ut som dagisbarn med samma overaller 


Anne-Grethe svidade om till glesbygdskavaj när vi skulle äta. 


Paddlingen tillbaka till Matvik gick i sick-sack, ingen ville gå iland. Med vemod konstaterade vi att detta var den sista riktigt goa paddlingen för i år. Vi lastade kajakerna och sen skiljdes vi på parkeringen efter en otroligt fin hösthelg i den blekingska arkipelagen.






Text: Mia
Foto: Anne-Grethe
 (förutom dom bilder jag är med på för dom har Mia tagit)

Mer bilder på 







2 kommentarer: