torsdag 12 augusti 2010

Södra Fyn 5 - 8 augusti

Årets flerdagars långfärd gick till Drejö, en ö i farvattnet utanför södra Fyn i Danmark. Turen startade på torsdagsmorgon den 5 augusti. Efter pålastningen gav vi oss i väg och lämnade ett gråtrist Malmö bakom oss. Via två broar tog vi oss till Skovballe där vi parkerade och la i våra kajaker.

Efter nästan en mils paddling var vi framme på Drejö, fann vårt boende, installerade oss och insåg att vissa dialekter av danska språket verkligen är obegripliga! Kvällens måltid intogs på den närbelägna krogen där vi också la planer för resten av dagarna.

På fredagen gav vi oss iväg mot Ärö som skymtade vid horisonten. Det var en ganska lång "överfartspaddling" men då vattendjupet under en stor del av turen var mycket begränsat kändes det tryggt och lugnt.

Väl framme i Ärököping åt vi lunch, tittade lite på den pittoreska staden och några av oss tog ett litet bad. Hemvägen gick via den del av Drejö som vi tidigare inte paddlat runt och den var betydligt längre än vi trott. Trötta men nöjda med dagen kom vi tillbaka till ön och kastade oss över grillarna som fanns i den mysiga gamla hamnen på Drejö.


Lördag morgon bjöd på ett fantastiskt sommarväder och vi ställde siktet mot Avernakö. Ännu en "överfartspaddling" värmde upp oss ordentligt och vi hann med en kortare fikapaus så fort vi nått fast mark. På vår väg runt ön såg vi att ön bestod av två halvor som hölls ihop av en smal landremsa där det gick en bilväg. Bara tanken på att cykla över den vägen i snålblåst och snöoväder på vinterhalvåret kylde av oss ordentligt!


En härlig lunch och badpaus hann vi med innan det var dags att ta sista stoppet på Avernakö. Även denna paddling gick över grunt vatten och stundtals kändes det ganska onödigt att ha kajaken med sig... vi kunde ju också ha gått!


Även denna kväll grillade vi nere i hamnen. Men nu en "retro-grillning" med korv och.....


Detta var också kvällen då många av oss började fundera på att skaffa hund. På en av båtarna i hamnen fanns nämligen en hund som var ordentligt uppfostrad. Medan husse och matte satt i hamnen och fikade sprang hunden fram och tillbaka mellan bord och båt och utförde sitt jobb som ölleverantör. Den kom sättande i väldig fart, gick ombord, tog en kall ölburk i munnen och sprang bort och lämnade den innan det var dags för en ny tur. Snacka om nyttodjur!


På söndagen avslutade vi turen med en paddling tillbaka till Skovballe. När vi sedan på bilresan hem mötte "domedagen" i form av ett ordentligt ösregn var vi ganska nöjda med detta beslut. Trötta men nöjda kom vi till Malmö sen eftermiddag och en härlig paddel-långhelg var tyvärr slut för den här gången.


PS. Om ni trodde att det bara var galoppderby på Jägersro som bjuder på hattparad så har ni helt fel. Naturligtvis erbjuder även KFÖ denna service! DS


Vill du se fler fina bilder och läsa mer om Drejöturen så kolla in Anne-Grethes blogg:

anne-gretheholt.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar