onsdag 25 september 2024

SPANING EFTER SUPERMÅNEN 18 september.

 


 

Några få gånger per år är fullmånen i sin närmsta position till jorden. När det händer upptar den cirka sju procent mer plats på himlen än vanligt och lyser cirka 16 procent starkare. Fenomenet kallas supermåne.

Förväntansfulla kvällspaddlare kom för att förhoppningsvis denna gång få se månen. Försöken har funnits tidigare år, men då har väderförhållande skymt månen.

När vi och kajakerna var pyntande med pannlampor, reflexer och lanternor gav vi oss i väg runt 19.30-tiden. Och i kväll hade vi tur. Kav lugnt, härlig sensommarvärme både i vatten och luft, färgsprakande solnedgång i väst och samtidigt en stor vacker måne i öst. Vi tog vägen ut förbi Titanic bryggan och Scania badet. Med månens ljus på oss tog oss vidare in under Klaffbron och nu kunde man även komma in under den nya röda bron och in i bassängen vid den nya Varvsstaden. Paddlade sedan tillbaka mot Dockan och lade till vid de nya bryggorna längst ut vid Krankajen.

De nya bryggorna var lagom utmanande att komma i/ur på och med fint samarbete sköttes detta galant. Det fungerar att både lyfta upp kajakerna på bryggan eller förtöja.

Kvällsfikat intogs på första parkett längst ut på Krankajen under en klar himmel skådande på både supermånen och stjärnorna.

På vägen hem var det diskussion om det var norrsken vi såg på himlen eller inte. Vilket som var det en härlig septemberkväll, en sån där kväll man inte vill in från havet. 












Anordnare av turen; Anna-Lena och Åse

Medpaddlade var; Bengt E, Ebba, Elisabeth, Maria H, Maria S, Johan S, Ken, Linda, Louise, Ove, Torleif och Ulrike.

Text; Anna-Lena

Foto; Anna-Lena, Ove, Torleif.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar