måndag 11 december 2023

SÄLSAFARI 12 november




Vi var inte mindre än 19 paddlare som möttes upp vid Falsterbos sydkust med förhoppning både om en trevlig paddlingstur och att få se säl. Lite spända var vi också på att se hur det såg ut efter stormens framfart. När vi kom ner till stranden låg havet nästan spegelblankt men en dramatisk horisont med sjok av mörka regnmoln skvallrade om att vi borde förbereda oss på omslag.

Efter att ha burit kajaker, lastat och haft en kort genomgång på land var det dags för att sjösätta kajakerna. Vinden hade mycket riktigt redan kantrat över till sydväst och trots en mycket beskedlig styrka hade små vindvågor redan byggts upp, vilket gjorde det lite till ett äventyr att komma ut utanför bränningarna. Vi var flera som fick rejält med vatten i kajakerna innan man ens hunnit ta sitt första paddeltaget. Kul var det dock!

Vi paddlade västerut längs med stranden och de som låg sist i paddelgruppen kunde snart märka att vi inte var ensamma. Sälarna hade tyst simmat upp efter gruppen och iakttog oss nu intresserat på ett behörigt avstånd.






Väl vid Måkläppen, när vi närmade oss den ostligaste permanenta förbudszonen så var det gott om säl som nyfiket kollade in oss minst lika mycket som vi tittade på dem. Ett antal nya små sandrevlar hade bildats på sydöstsidan vilka verkade uppskattas av sälarna, så för att inte komma för nära, inte störa allt för mycket och för att undvika förbudszonen så lyfte vi kajakerna över Måkläppen och fortsatten på västsidan. 






Här hade stormen svept bort en stor mängd sand och den tidigare sandtarmen låg nu någon decimenter under vattenytan. När vi fortsatte söderut mot gränsen till den yttre permanenta förbudszonen kunde vi också se att spetsen förändrats mycket och att området ovanför vattenytan föreföll betydligt mindre än tidigare år.

Även på västsidan var det gott om säl som nyfiken kollade in oss och vi hade många sälar som nyfiken följde oss längs med kusten. Nu var det dock dags för lunch, så vi paddlade norrut igen och åt lite medhavd mat och drack lite värmande dryck.




Efter att ha lyft tillbaka kajakerna till ostsidan paddlade vi tillbaka till startplatsen, men vi var några som passade på att leka lite i vågorna vilket både resulterade i lite surf, några övningsrollar och ett dyk (i torrdräkt!) efter en tappat packlucka.

Precis lagom till att vi lastade kajakerna på taket så kom de första regndropparna. Allt i allt en underbar dag med många vackra sälminnen!




Vi som paddlade var: Johan Q, Johan S, Patric, Ove, Lena P, Åsa, Anders J, Babe, Loui, Torleif, Anna-Lena, Anders P, Eva, Åse, Bengt, Catherine, Maria, Sven och Trevor

Text: Johan Q
Foto: Torleif









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar