onsdag 7 augusti 2019

ÖSTRA BLEKINGE - SOL OCH MÖRKA MOLN Paddling 2-4 augusti



Vi var 7 KFÖ-paddlare som samlade på redan morgon för avfärd mot vårt östra grannlän.  Efter en 2,5 timmars färd så var vi framme på Sturkö, där vi hade en specialplats för isättning, hos Niklas arbetskamrat. Vi drog oss ut mot den yttersta delen av skärgården- Utlängan. Vid Utlängan hade vi fått tips på tältplats, som mer liknade en sankmark. Sökandet efter nattläger tog oss en stund, men till sist slog vi oss ner på den södra ändan av Utlängan. Tältplatsen var fin men stranden full med klippor och stenblock där vi fick hitta varsin plats för våra kajaker. Kvällsmaten var som vanligt utsökt i våra båda matlag.













Lördagens mål var Utklippan. Vi startade tidigt och var iväg redan klockan 8 eftersom väderprognosen varnade för åska och regn på eftermiddagen. I samma härliga solsken som dagen innan paddlade vi ut till Utklippan. Det var ca 8,5 km på öppet hav-nästan 2 timmar i kajaken, men med det fina vädret och et bra tempo så nådde vi Utklippan och där letade vi upp hamnens slip, med en liten brygga. Bästa stället att gå iland sa en av seglarna som låg i hamnen. Då gick vi iland, men Elisabeth och Louise hade valt en annan landstigningplats. Vi började gå på upptäcksfärd och förstod att Utklippan är 2 öar, den södra där Elisabeth och Louise var hade kiosk, kafé och restaurang. Den norra delen hade fina klippor….










En knapp timme stannade vi sedan var det dags att ta oss tillbaka till Utlängan. Vi tog en rundan runt Utklippan och på de yttersta klipporna låg sälkolonin. Skränande sälar som hoppade nyfiket i vattnet när vi paddlade förbi.
Färden tillbaka gick snabbare och lättare med en lätt medvind, men då blev det varmt och svettigt. På vår mot vårt läger såg vi hur åskvädret byggdes upp över land, en bit västerut. Den sista kvarten såg vi blixtar längs kusten och vi paddlade lite extra för att nå land innan åskan var över oss.




Vi hann med lunch-wraps och sen kom åskan. Vi beslutade oss för att chilla/ta en tupplur/lyssna på sommarpratare mm. Åskan mullrade på under hela eftermiddagen och det utgick olika promenadgrupper som utforskade den gamla fyren, mitt i en häftig åskskur, eller en duo-Anne-Grethe och Elisabeth, som tittade till Stenhamnen-byn på ön.
Det blev ingen mer paddling på lördag för åskan vandrade runt oss framtill 7-8-tiden på kvällen, men vi fick njuta av sol sent på kvällen med en fantastisk kvällsmåltid.











Söndagen hade som mål att hitta en riktigt bra badplats, efter två dagar bland klippblock och hala hällar. Vi laddar upp med en rejäl frukost-ägg, bacon. avokado, gröt och mackor. Vi tog oss genom mindre öar och skär mot Tobisaflöten, badön. Detta blev badplats och lunchstopp, allt i den härliga solen. Men åskan var på väg igen, vi packade ihop badkläder och åt upp vår lunch, sedan paddlade vi de sista kilometrarna tillbaks till Sturkö. 










Vi som var med var; Anne-Grethe, Elisabeth, Åse, Louise, Anna-Lena, Kerstin och jag-Niklas

Text: Niklas
Foto: Anne-Grethe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar