måndag 25 juni 2018

Vänern, Kållandsö, 2-6 juni

Vi lämnade Malmö på lördagsmorgonen för en drygt 40 mils bilresa till Kållandsö i södra Vänern. Vi var fyra paddlare (Erik, Monica, Roger och Anders P) i två bilar. Lunch intogs i trevlig Thai-restaurang i Vårgårda och sent på eftermiddagen anlände vi till startpunkten, som var Lidköpings Båtsällskaps marina, öster om Ullersbro. Där fanns bra parkering och utmärkta låga bryggor för sjösättning. De hade också väldigt praktiska dragkärror som vi lånade för att frakta utrustningen ner till bryggan. Vid 17.30-tiden var vi ute på vattnet, och vi paddlade österut och sedan norrut längs med Kållandsö. Målet var att välja en lägerplats som låg i nordöstra delen av Kållandsö, så att vi om vädret medgav kunde paddla överfarten till Lurö på söndagen.
Efter drygt 10 km paddling slog vi läger nära båtbryggan längst ut på udden av halvön norr om fiskeläget Spiken. Där erbjöds helt OK platser för våra tre tält och en utsikt norr och väster ut mot solnedgången. Vi lyckades faktiskt utnyttja det fantastiska vädret vid val av alla lägerplatser under turen och hade underbara solnedgångar i havet vid varje kvällsmat. Helt otroligt vackert!
Något som störde oss lite vid första lägerplatsen var närheten till den smala farleden och ett oräkneligt antal vattenscooters (som vi ju alla hyser naturligt agg till). Vattenscootrarna försvann när solen gick ner, sedan var det lugnt.




Dagen därpå paddlade tre av oss över till Lurö (Roger hade varit där förut och stod över överfarten denna gång). Vi andra fick en fin dag med lugn paddling till Lurö, en lång promenad runt hela ön, och sedan en paddling tillbaka som på slutet innehöll en hel del motvind och vågor. Vänern är lurig. Det var lite svårt att lokalisera leden in till Kållandsö när man kom norrifrån, men vi hittade rätt till slut. Det finns mycket grynnor att se upp för, så denna överfart gör man helst i god sikt och inte alltför blåsigt väder. Vi behöll samma lägerplats som första natten och där mötte Roger upp när vi kom tillbaka. Han hade under dagen paddlat runt i vikarna i närheten och tagit det lugnt.
Nästa dag drog vi oss västerut och sedan söderut längs med Kållandsö. Skärgården har ett otal små öar och kobbar och kartläsningen var en utmaning. Det blev inte lättare när kopieringsapparaten hade valt samma gråa nyans för både land och hav. Vi hade ett antal felnavigeringar men Eriks kamera med inbyggd GPS och kartor räddade oss gång på gång. Eriks kamera saknade kartor för Nord-Korea men vi var troligen aldrig ens i närheten av detta land så det gick bra. Inte heller passerade vi Hardangervidda.


Denna tredje dag, måndag, var vi i princip ensamma i skärgården, då helgfirarna i motorbåtar och vattenscootrar var tillbaka på jobbet. Vi paddlade rätt länge den dagen och hittade till slut en lägerplats på utsidan av Långö med fri sikt västerut. Granitklipporna kändes som en blandning av Blekinge och västkusten. På natten blåste det upp och vi fick rädda en del utrustning mitt i natten, men inga större förluster rapporterades.



På tisdagen paddlade vi runt och in i skärgården igen och valde en lite mer skyddad lägerplats för sista natten på östra sidan av Lomefjorden. Därifrån hade vi sedan ungefär en mils paddling inomskärs till bilarna på onsdag morgon. Tisdagen spenderades med utforskande paddling i Lomefjordens närhet.



Skärgården är mycket skyddad innanför de yttre öarna och vi fick omväxlande paddling genom sund, näckrosor och vass. Fågellivet var livat och vi såg mycket sjöfågel, hägrar, tranor och fiskgjuse vid många tillfällen. Vi hörde också Rördrommens märkliga sång. Öarna är rätt svårforcerade när man kommer i land och då det generellt är ont om platta ytor kan det vara svårt att hitta tältplatser för många tält på samma ställe. Dessutom har bävrar gjort en hel del trädfällningar. Då vi endast hade tre små tält löste det sig ändå efter något letande.




Onsdag morgon paddlades den sista biten österut tillbaka till bilarna på de smala vattendragen som skiljer av Kållandsö från fastlandet. Här blev det närmast å-paddling på sina ställen, men det var inga problem att ta sig fram här. Man följde en farled där även mindre motorbåtar kunde passera.


Vi var alla mycket nöjda med denna tur när vi summerade den. Vädret var öronbedövande vackert. Vi paddlade totalt cirka 60 km, inklusive utflykten till Lurö. Vi badade ett otal gånger. Matlagen funkade bra och vi drack även en och annan öl. Dock undvek vi att dricka väner-vattnet. Det var ganska brunt och heller inte kolsyrat.


Vid gåspennan Anders P.

1 kommentar:

  1. Härliga bilder, jag paddlade "Kållandsö runt" för ett antal år sedan. Det är fin natur med många öar (västra sidan iaf). Då jag bor vid norra delen av Vänern, Säffle, så håller jag oftast till vid Millesviks skärgård och Lurö skärgård.Nu på lördag paddlar jag ut till Lurö, Bösshamn och stannar där 3-4 dagar. Det är en härlig tid nu.
    Mvh Stefan
    https://vanerpaddel.com/

    SvaraRadera