söndag 2 juli 2017

Säsongstart på Helge å

Lördag den 22 april var det dags för årets första långfärd. Intresset var mycket stort – hela 17 paddlare hade anmält sig till turen! Vi samlades tidigt på klubben för att plocka ihop all utstyrsel och lasta våra kajaker på vår kajakställning på släpet, som över vintern hade blivit uppgraderad av Anders K och Lennart.Planen var att lägga i i Åhus och paddla uppför Helge åns gamla fåra, svänga upp i den nya fåran och paddla nedströms mot Gropahålet och havet. Möjliga avstickare kunde vara att även paddla en bit uppströms i den nya fåran, eller att ta en kort sväng på havet vid Gropahålet.
När detta inlägg skrivs nu, drygt två månader senare, så känns det som att årets väder hittills kan sammanfattas med: rätt så blåsigt. Det blåser såklart gärna mindre just när det ska hållas kurstillfället om vind och vågor i vår nybörjarkurs, men annars så har det alltså blåst på rätt så bra, känns det som. Så även denna dag – när vi kom fram till Åhus blåste det hårt frånlandsvind, så att vi verkligen fick kämpa för att komma från seglarsällskapet där vi la i en bit uppströms och i mer skyddad läge. Som tur var så var i alla fall solen framme. Efter en stunds paddling tog vi en kort bensträckare och fortsatte sedan vidare mot Pulken, där vi hade planerad att göra lunchpaus. 
Avståndet är lätt att underskatta, för ån slingrar sig fram genom landskapet, och så kändes motvinden på vissa sträckor ändå rätt så tydligt. Så blodsockret hade hunnit sjunka en del hos vissa när vi äntligen kom fram till Pulken. Väl framme fanns det inte direkt många ställen där det var lätt att gå upp, speciellt när plats behövs för många kajaker, och bryggorna inte var utlagda inför säsongen ännu. Till slut hade vi dock alla kravlat i land och begav oss till utsiktsplatformen, där vi äntligen kunde få lite vindskydd. 
Till vår glädje var det ett par hundra tranor kvar som ännu inte hade flyttat vidare. Så kikarna vandrade runt och vi kunde titta på hur tranorna dansade. Det kan också tyckas underhållande att se på hur dessa stora fåglar landar – i princip så stannar de bara upp och fäller ut benen rakt ner, och så sjunker de mot marken i en slags helikopterlandning. Det var tydligt att de hade en del att kämpa med vinden dem också.
Tillbaka i kajakerna var det bara en liten bit till det stället där Helge å delar sig i den nya och den gamla fåran. Då det hade hunnit bli senare än vad vi hade räknat med och det hade inneburit paddling rakt mot vinden, skippade vi avstickaren uppströms och vände våra nosor direkt nedströms istället. Nu var det inte så mycket paddling som behövde göras, och här och där det syntes det paddlar som sträcktes i luften i ett försök att fånga vinden ännu bättre. Några till och med blåste förbi rökeriet, där vi hade bestämt att lyfta ut kajakerna, så de fick fångas in igen och så fick de kämpa sig tillbaka. På plussidan fick det gänget i alla fall se en glimt av havet, och ingen var ledsen för omvägen. 


Vi hade innan start placerad en bil vid rökeriet, så den bilen körde nu fullsatt tillbaka till start för att hämta så många bilar som möjligt. Resterande gruppen passade på att fika, och sedan var det bara att packa ihop och lasta och tacka för denna dag, som trots blåst bjöd på en fin start på långfärdssäsongen.Paddlade gjorde: James, Wendy, Anders P, Ulrike, Lotta, Hristina, Johan, Marie, Anne-Grethe, Roger, Carol, Niklas, Heike, David, Monica, Eva, Göran

Text: Ulrike
Bilder: Anne-Grethe, James, Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar