torsdag 5 november 2015

Blekinge och Gula huset 23-25 oktober

Den traditionella höstpaddlingen hade lockat tjugo deltagare från KFÖ och Växjö, trodde vi åtminstone tills det på lördagen visade sig att jag hade räknat fel så det rätta antalet var nitton.

Nitton sugna paddlare var vi alltså som skulle inta Gula huset och Blekinges skärgård denna helg. Några av oss som hade tagit ledig hela dagen fick med oss släpet samt några extra kajaker. Det gjorde att vi kunde köra redan mitt på dagen. Vädret var fantastiskt när vi kom upp med sol och lagom vind så vi skyndade oss att ta en kortare runda och se på solnedgången innan de övriga började droppa in på kvällen.

Lennart hade satt de personer som var i sitt matlag i arbete redan när vi kom tillbaka från vår tur och stackars Bengt som frågade om han kunde hjälpa till blev hastigt utsedd till bönsnoppare och det var inte de små mängderna vaxbönor som skulle sköljas och snoppas. 

När alla deltagare från KFÔ hade checkat in så hade Lennart full fart i grillen utomhus och i ugnen stod rotfruktsgratänger till ett helt kompani. Alla lät sig väl smaka trots att det redan ätits en del tapas till förrätt men oj vad mycket mat det blev kvar, vilket kom väl till pass dagen efter då det var ett stort antal paddlare som hade rotfruktsgratäng i sina matlådor. Efterrättsgänget körde med en riktig klassiker, marängsviss, med massor med goda tillbehör som godis, jordgubbar och strössel. Alla åt med god aptit och vissa mer….Himlen var mest grå när vi vaknade upp på lördagen men vinden var ok och inget regn kunde vi hitta i någon prognos. Humöret var därför gott när vi gav oss iväg och nu hade vi också fått sällskap av Marie, Lotta och Marcus från Växjö. De hade tyvärr inte möjlighet att komma redan på fredagen men vi vet ju alla, att fint folk kommer sent.

Av någon outgrundlig anledning så dras vi alltid mot Tärnö på lördagen och så även i år. Är det kanske möjligheterna för vågor och surf som lockar? På vägen kan man inte undgå att passera Tjärö där det inte händer mycket. De enda vi såg var korna som tydligen ville åka därifrån.Fikapaus måste man ha och Bockö är en utmärkt ö som ligger på vägen. Det pågick indrivning av fåren som går på ön så istället för att lägga till på norra sidan så fick vi gå iland på den västra sidan där vi hittade en fin backe med ett stort träd att äta lunch under.


Vissa passade också på att ta sig en liten tupplur på maten. Efter att alla vaknat till, fått av sig diverse beklädningar och fått ordning på både packluckor och torrdräkter så bar det av igen. Tärnö nästa! Vinden var fortfarande ganska beskedlig så här skulle minsann Tärnö rundas i bästa stil och det gjorde vi. 

Vi lyckades även fortsätta lite mer än ett varv så att vi kunde gå iland vid den mindre hamnen på Tjärö för vid detta laget var alla rätt sugna på lite fika. Gisli hade mest bråttom av alla att komma ur båten fast jag är inte säker om det är bästa sättet.
Efter att termosarna blivit tömda och fikabrödet tagit slut så var det tid för återtåg. Nu visade det sig att vi hade lite olika idéer om var vi ville paddla. Några ville se horisonten, bara horisonten och inte annat än horisonten så att gå inomskärs bland öarna vilket andra paddlare ville var inte på önskelistan. Vad gör man då? Jo, man delar snabbt och enkelt upp sig i två grupper så att alla blir nöjda och belåtna. Jag själv hängde med ytterskärsgruppen och vi fick kul vågpaddling tillbaka. Anders K fick till och med träna på lite kamraträddning i hög sjö… och det var inte jag som välte denna gång.


På kvällen bjöds det på ännu mer god mat. Spännande förrätt med både sjögräs- och bläckfisksallad, god lasagne till varmrätt och sen levererade Växjögänget med Lotta i spetsen en underbar blåbärspannacotta. 

Söndagen vaknade vi upp och kunde se lite sol som kämpade för att komma genom molnen. När vi fått i oss frukost, checkat ut ur rummen och kommit i kajakerna så hade den lyckats. 

Den västliga vinden skulle öka under dagen så det var lite olika åsikter om vart vi skulle paddla. Ett bud var att paddla österut för att se om herr Annan var hemma i år och om det fanns några vildsvin intill den lilla kanalen vid Vångsö. Nackdelen var motvind på vägen tillbaka till Järnavik. Det andra budet var att hålla sig inne bland öarna. Vad gör man? Jo, igen så gör man en snabb uppdelning i två grupper. 
Vi som paddlade bland öarna fick en fin dag där vi såg både fina hus, häger och örn. En fin lunchplats hittade vi också på östra udden på Dragsö. 

Alla som paddlade österut verkade också glada och nöjda med sitt val.


Tyvärr finns det ett slut på allt och så även denna helg. Efter en härlig dag på havet för bägge grupper så kramades vi farväl med Marie, Lotta och Marcus och när alla kajaker var fastspända på tak och släp så styrde vi hem till Malmö och klubben.

Tack alla som var med för en suverän helg med god mat, gott sällskap, schysst paddling och många skratt. Det enda som saknades var “grundarna” Anne-Grethe och Maria samt den traditionella drinkmästaren Paul som alltid brukar servera en drink innan middagen på lördagen. Kanske nästa år?

Paddlare: Anders J, Lisbeth, Gisli, Carol, Martin, Lennart, Anders K, Ulrike, Marie G, Jan, Mia, Tina, Henrik, Bengt, Niklas, Niklas gäst Karin, Marie T, Lotta, Marcus

Bilder: Anders K, Marie T, Carol
Text: Carol

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar