tisdag 22 september 2015

JÄRNAVIKFESTIVALEN
Äntligen var det dags! Tjäröfestivalen skulle uppstå igen fast under namnet Järnaviksfestivalen. Platsen där allt skulle gå av stapeln var på campingplatsen i Järnavik. Vi som var med på sista Tjäröfestivalen hade redan stiftat bekantskap med det stället.Vi blev riktigt många från KFÖ, hela 17 medlemmar och Melvin. Vi kom iväg i bra tid från Malmö så klockan var inte mer än tolv när vi kom fram. Skönt att hinna slå läger innan det var tid för lunch och fredagens pass startade. Jag och Anne-Grethe startade med vad som skulle vara en lugn paddling med Friluftsfrämjandet. Temat var teknik och säkerhet. Vi såg bl.a. havsörn vid flera tillfällen och vi fick lära oss ett nytt sätt att ta sig förbi Blekinges Kap Horn om vädret är för hårt. Bra att ha i bakfickan.
Lite softande vid tälten och sen var det middag. Underhållning var det också eftersom världsmästarinnan i nyckelharpa Emilia Amper spelade och underhöll med berättelser om nyckelharpan och sitt liv. Otroligt vacker och stämningsfull musik. Kvällen avslutades av Mattias Meldert som visade bilder och berättade om resor samt ställde den stora frågan, varför är det så många som bara kör en typ av paddling när det finns så mycket att testa på?
Testa på, det var det vi gjorde på lördagen efter frukosten. Ja, åtminstone vi åtta personer som skulle forspaddla. Vi transporterades iväg till Mörrumsån där vi fick en kort genomgång i hur man kantar, bakvatten, strömmar och paddelteknik. Efter det var det dag att släppas ner i ån vilket var en lite läskig upplevelse att sitta där, framåtlutad och sen åka ner för kanten utan att veta vad som händer när man kommer ner i vattnet. Alla klarade det och sen tog alla ett paddeltag och snurrade 360 grader. När man sen såg alla andra snurra runt i sina kajaker som såg ut som Kalle Anka båtar så var det omöjligt att att inte bli glad. Vi tog oss ner i det strömmande vattnet, hittade bakvatten, traverserade uppåt och sa ett par väl valda ord när det inte gick att komma uppåt men mest så skrattade vi och njöt.

Efter lunchen var det en ny grupp där bl.a. flera från klubben deltog. Jag försökte tillsammans med Anne-Grethe och Erik att lite klokare på vad man ska göra om olyckan är framme när man paddlar. Lite klokare blev vi och några nya trick lärde vi oss. Intressant var det att höra Geir, en som jobbar på räddningshelikopter, berätta om hur man får kontakt när man är i nöd.

Övriga deltagare från klubben hade bl.a. rollat med Freya Hoffmeister, manövrerat med Nicolai Ilcus som designat Arrow kajakerna och så en massa annat.

När vi alla hade fått middag så röjdes bord och stolar undan och filtar las ut på golvet. Det var dags för Freya Hoffmeisters föredrag om när hon paddlade runt Sydamerika. Där satt vi alla på golvet, rejält klädda med både tjocka jackor och mössa och stjärnan, Freya, möter upp iklädd ärmlös långklänning. Vem har sagt att man inte kan vara glamorös när man är på paddelfestival? Det var väldigt spännande att höra henne berätta om allt hon upplevt under de 3,5 år som det tog att komma runt.

Söndagen kom snabbt och festivalens sista pass efter avklarad frukost. För min del blev det manövrering med Nicolai. Han är väldigt duktig och pedagogisk så jag fick en hel del med mig hem som jag ska öva på.

Summa summarum så var det en bra festival. Visst är det alltid saker som kan göras bättre
och förfinas men åtminstone jag hoppas att det blir en festival även nästa år för konceptet är kul och man träffar både nya och gamla vänner i en trevlig miljö.


Text: Carol

Foto: Anne-Grethe

Paddlare: Erika, Johan, Lennart, Jan, Carol, Erik, MIcha, Susanne, Anders J, Anders K, Ulrike, Anne-Grethe, MIa, Göran, Eva, Jonas, Heike och så givetvis Melvin 

Läs mer om festivalen på Anne-Grethes blogg

http://anne-gretheholt.blogspot.se/2015/09/farmor-i-fors-jarnavikfestivalen-2015.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar