måndag 11 juni 2012

9 juni 2012. Borstahusen – Råå t & r


Ja, så var det tänkt men vädret ville inte riktigt vara med på det upplägget! Efter det sedvanliga meckandet med vår kajakställning lämnade vi Malmö strax före kl. 10. Då hade vi haft en del diskussioner om hur vi skulle lägga upp paddlingen. Vi kom överens om att det nog var bättre att paddla så att säga upp-i-från-och-ned pga vinden och satte därför kurs mot Sundsgården strax söder om Helsingborg.

Där hittade vi en parkeringsplats vid Råå hamn som var perfekt för att lasta av på och som också bjöd på en fin, men blåsig, strand att gå ut från. Vi gav oss iväg söderut och fick en ganska kraftig motvind som effektivt förhindrade oss från att bli alldeles för intresserade av strandvillorna vi passerade. De flesta av oss fick koncentrera sig totalt på vågorna som var ganska rejäla.Efter en stunds paddling kom vi förbi en härlig sandstrand som verkade perfekt för en fikapaus. Där var träd och buskar som erbjöd lä och när vi kom iland upptäckte vi att det dessutom fanns en fin grillplats med stora trästockar att sitta på. Vi fick en härlig fika och fick också tillfälle att bekanta oss med ”lokalbefolkningen” som var intresserade av att överta grillplatsen när vi skulle dra vidare.

Viktigt att smörja in huvudet.

Bra med solglasögon som spegel.
Grus i skeddan.


Att stiga i kajakerna igen blev en ganska blöt historia! Vågorna slog in mot land och gjorde att det fick bli snabb nedstigning medan man försökte förhindra vågorna från att knuffa upp en på land igen alternativt fylla kajaken med vatten. Nåja, iväg kom vi och när vi fortsatt en bit slutade Ven att ge oss lä vilket gav oss ännu starkare motvind. Vi kom överens om att ta oss in i hamnen vid Ålabodarna för att bestämma hur vi skulle gå vidare.
Nu kan man ju undra hur hamnbyggarna i Ålabodarna tänkte när de placerade hamninloppet i den riktningen ;-) Vi kom kämpandes i motvinden för att sedan få göra en ganska tvär gir innan man fullständigt kastades in i hamnen. Och väl inne upptäckte vi att det blåste nästan lika mycket i hamnen som utanför! Och att ta sig ut ur hamnen igen var inte helt lätt det hellre.

Vid det här laget var vi alla ganska nöjda med berg-och-dalbanepaddlingen och de flesta hade mer vatten i kajakerna än vad som var önskvärt så vi beslöt oss för att vända tillbaka mot Råå. Medvinden skulle ge oss skjuts på vägen men var också ganska jobbig för de som inte gillar att surfa på vågorna. Men vi paddla på efter bästa förmåga och fick tid med ännu en fikastund på samma ställe som förut. Tyvärr hade inte ”lokalbefolkningen” fattat att vi skulle komma tillbaka så de hade inte grillat tillräckligt med mat så att det räckte till oss också. Lite trist kan man tycka!

Tillbaka till Råå kom vi i alla fall och det som var tänkt som en stilla njutbar inledning på långfärdssäsongen blev en ganska tuff paddling. 
Pålastningen gick smidigt och vi var tillbaka i Malmö vid halv sjutiden med sand i skorna och vågor i håret! (Och en massa blöta kläder att ta hand om)

Ett extra tack till de som inte var så vana vid paddling i hård vind men som genomled det hela med ett leende på läpparna!

Med på paddlingen var: Micha, Erik, Per O, Per S, Anders K, Louise, Tina, Maria och Anne-Grethe.

Marie skrev detta inlägg och Anne-Grethe fotograferade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar