fredag 9 september 2011

Ålands skärgård 6 – 13 juli

2Turen arrangerades av Havspaddlarna Västerås men vii KFÖ fick också vara med. Vi var totalt 5 paddlare. Jag var den ende KFÖarenförutom att jag också är medlem i Havspaddlarna.Av datumen kan man räkna ut att det blev totalt 8dagar, men första och sista paddlade vi bara halvdag. Ålandsskärgård erbjuder nästanen vildmark så vi hade all mat och färskvatten med oss redan i starten. Detgick bra, det är gott om plats i en havskajak om man packar med omsorg. Och dåhade vi inte försakat godsaker som exempelvis öl&vin&whisky,nötter&kakor, allt var med.Vår turledare Jocke har stor erfarenhet från områdetoch hade lagt upp en fin rundtur. Vi paddlade i norra delen av skärgården österom Ålands fastland. Totalt blev det ca 19 mil på två halvdagar och sex heldagar(10 km x 2 halvdagar, 25-30 km x 6 dagar).


En gång hade vi sandstrand men området erbjuder annars fina låga klipphällar ned mot vattnet så det är lätt att ta sig i land och så behagligt på land.

Flertalet öar är låga men det finns också högreklippor som exempelvis på Rödskär:


Vi besökte också Pattungarna i den norra delen avområdet. Det är mycket vackra öar med ett rikt fågelliv som man sällan får uppleva, och med Jocke poetiskabeskrivning: ”Alla Tordmular lät som en hel division gamla propellerplan när delyfte från havet.”Det är stora vattenytor i denna skärgård som kanvara ansträngande i dåligt väder men vi var mycket gynnade denna gång. Renasemesterturen med mycket bad och regn bara ett par nätter. En dag blev det åskamen vi kunde uppleva skådespelet en bit ifrån under vår lunch. Men därefterfick vi kämpa på ett tag i 8-10 m/s motvind. Annars var det mycket rimligavindstyrkor.Vildmarkskänslan i området understryks av att maninte ser många andra på vattnet. På 8 dagar såg vi andra paddlare bara en gång.Och större båtar är också fåtaliga, man kanske ser något segel mot horisontenunder dag.Jag unnar alla KFÖare att uppleva detta fina område.Förvisso är det lite längre från Malmö än en del andra områden. Jämfört med Västeråspaddlarnaär det 5 timmar extra i bil för att komma hit. Men det är verkligen värtmödan att ta sig hit.Färdledarens egen beskrivning med mer detaljer och flerfoton hittar du via:
text Henrik Nerman

foto Jocke Thornell, färdledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar