måndag 14 oktober 2024

IMMELN 5-6 oktober

Med på turen var Torleif Dahlin, Metta Lundquist, Johan Sjövall, Anna-Lena Sjövall, Marianne Erikson, Johan Meurling, Elisabet Corengia, Louise Gamming, Åse Ehrenfors, Carl Cöster och turledarna Mia Hansson och Trevor Graham.



Vi var 12 personer som samlades en dimmig lördagmorgon vid Breanäs ungefär halvvägs upp på västra sidan av Immeln. 





När vi väl var redo att börja komma ut på vattnet hade dimman spruckit upp till förmån för en klar blå hösthimmel och ett orörligt vatten. 






Vi paddlade ut från Gårdsviken och över en spegelblank sjö mot Aspön och sedan längre söderut mellan Bosöarna. 




Vi hade sikte mot Mjönäs badet där vi räknade med att kunna hitta en av de få platser på Immeln där det är lätt att komma i land med så många lastade kajaker. Vi lyckades hitta lite sol på udden där vi åt lunch och slappnade av en stund. 




Efter lunch gav vi oss av norrut längs Mjönäs udde och in mellan Björköarna och vidare mot Getöarna på Immelns östra sida. Vi följde sedan östra stranden till Högöns mäktiga klippor och sedan tog oss österut igen genom det grunda gattet till Ekön och siktade på dagens lägerplats vid Brotorpet. Väl framme välkomnades vi av ett trevligt gäng unga danskar med flera korg fulla av svamp och tält mitt i lägerplatsen. 






Vi blev därmed ganska utspridda med våra tält men samlades vid elden nära vindskyddet för en trevlig kväll med medhavd torr ved och på plats fuktig ved. Det blev god mat, gott sällskap, sånger kring lägerelden och en skön avslutning på dagen. 









Söndagen började med dimma över sjön men blå himmel bland trädtopparna. 







Efter frukost runt elden packade vi ihop och gav oss ut för en tur längs de norra vikarna på Immeln. 




Dimman hade ersatts av en spegelblank sjö och blå himmel, men på enstaka platser längs den västra sidan av viken fanns kvar ett tunt skikt med dimma som bröt ljuset i en 5cm tjock regnbåge stax över vattenytan. En ljuvlig syn och sällan skådad fenomen. 





Det blev en härlig höstmorgon med lugn paddling där vi trots lugnt takt tog oss hela vägen till Blekinge.




 Efter lite sökande efter möjliga lunchplatser återvände vi till norra udden av fastlandet söderväster om Högön där det var lätt att ta sig i land med 12 kajaker på naturreservatets flata hällar. 







 Efter lunchen gav vi oss västerut mot Sillebrånsöarna och och sedan söderut mot Fars Nabbe. Det oavbrutna solskenet gav vika till lite mer moln och lite vind och vågarna var nästan fem centimeter höga när vi vände in mot Breanäs. Det var två mycket trevliga paddeldagar i höstsolen med gott sällskap på förmodligen Skånes finaste sjö.

Bilderna är tagna av Torleif Dahlin, Metta Lundquist, Johan Sjövall, Anna-Lena Sjövall.